Какво притежава Делян Пеевски?

26 Януари 2016
0 13382

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши вчера на депутата Делян Пеевски да придобие до 50% от капитала на веригата за техника и електроника "Техномаркет България" АД. Решението на КЗК се отнася за фирмата на Пеевски "НСН Инвестмънт" ООД, където той притежава 90% от акциите, другите 10% се държат от майка му Ирена Кръстева, пишат колегите от Actualno.com

 

От решението на КЗК става ясно, че продавач на 50-те процента от акциите на "Техномаркет България" АД е веригата "Е.Миролио" ЕАД на Едоардо Миролио. Поставено е незабавно изпълнение на решението за придобиване.

 

Капиталът на "Техномаркет“ АД е в размер на 11 278 000 лв., което означава, че дружеството на Пеевски ще придобие акции с номинална стойност за 5,4 млн. лв. Цената на сделката не се обявява.

 

ТРИЗНАЧКИТЕ ИСКАТ ПРИ ПЕЕВСКИ

 

Акционери в "Техномаркет“ АД са още "Домтех Холдинг" с 15,15%, Николай Иванов Китов с 12,2%, Евгений Борисов Гълъбов с 11,15% и Ангел Василев Велев с 11,5%. 

 

От решението на КЗК става ясно какво притежава "НСН Инвестмънт" на Пеевски:

 

"Табако Инвестмънт" ЕООД – 100% от капитала на дружеството (без дейност); "Комсо Табако" ЕООД – 100 % от капитала на дружеството (без дейност) и "Десентиа България" ЕООД – 100% от капитала на дружеството (търговия/дистрибуция на едро с филтри и опаковки за тютюневи изделия).

 

КОЙ Е ПЕЕВСКИ СПОРЕД ЖИТЕЛИТЕ НА СТОЛИПИНОВО?

 

Делян Пеевски и Ирена Кръстева притежават контролни участия в следните дружества в България:

 

"Балканска Медийна Компания“ АД – Ирена Кръстева и Делян Пеевски тук имат по 50% участие. От своя страна "Балканска Медийна Компания" АД е едноличен собственик на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД. Последната пък еднолично притежава "Монитор" ЕООД (издаване на в. "Монитор"), "Телеграф" ЕООД (издаване на в. "Телеграф"), "Експрес БГ" ЕАД (транспортни услуги), "Пресмаркет" ЕООД (търговия с печатни произведения), "Компакт Меридиан“ ЕООД, (издаване на в. „Меридиан Мач“), "Политика Днес" ЕООД, (издаване на в. "Политика"); както и 50% от капитала на "Издателска къща Борба" АД (издаване на в. "Борба").

 

"Балканска Медийна Компания" АД е още едноличен собственик на капитала на "Престрафик" ЕООД (товарен автомобилен транспорт на тиражите на вестници, печатни издания), "Пресмаркет 1" ЕООД (без дейност), "Балра" ЕООД (без дейност), "СИ ДИ Дивелопмънтс 1" ЕАД (отдаване на имоти под наем), "ДАМ" ЕООД (предоставяне на услуги), "Био Уотър Инвестмънт" ООД (по 50% от капитала имат Ирена Кръстева и Делян Пеевски) и "Био Уотър" ООД (капиталът между двамата и тук е по равно).

 

В списъка на КЗК липсват няколко скорошни придобивания от страна на "НСН Инвестмънт" от миналата година, поясняват от Actualno.com. Такава липса е придобиването на сградата на "Би Ти Ви Медиа Груп" и активите на завода за торове "Химко" във Враца. Миналата година бе обявено и участието на Пеевски в "Булгартабак холдинг", където той официално контролира 5% от капитала.

 

Търговската верига "Техномаркет" е с приблизително 60 наети търговски обекта в цялата страна. "Техномаркет България" бе смятана за близка до Цветан Василев преди краха на Корпоративна търговска банка. Според изнесените от синдиците на банката този януари списъци на компаниите, на които банката е раздавала необезпечени или лошо договорени кредити, такава компания е и "Техномаркет България" АД със заем от 5 млн. лв. Миналата година пък един от основателите на "Техномаркет" – Николай Китов беше арестуван за данъчни престъпления по искане на италианските власти. Екстрадацията му в Италия обаче беше отложена.

 

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПРЕД ФОРБС ЗА ПЕЕВСКИ И МАФИЯТА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции