<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58472" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Александровска” върна дарението на Ивайло Пенчев, няма как да гарантира предимство на хора от “Уолтопия” (+коментарът на “Господарите”)

17 Март 2020
0 18413

“Александровска болница” върна дарението на фирма “Уолтопия” от 222 000 лв., съобщиха самите те, цитирани от “24 часа”.

Причината е, че бoлницата по никакъв начин не може да гарантира предимство на служителите на фирмата, каквото условие беше поставено от собственика ѝ Ивайло Пенчев, за да го направи.

&#8220;Александровска&#8221; върна дарението на Ивайло Пенчев, няма как да гарантира предимство на хора от &#8220;Уолтопия&#8221; (+коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Снимка: Булфото

Вчера собственикът на най-голямата компания за стени за катерене в света “Уолтопия” Ивайло Пенчев обяви, че ще дари 222 000 лв. на софийската “Александровска болница”, които да бъдат ползвани за закупуването на респираторни апарати, ключови за оцеляване на заразените с коронавирус, които карат болестта най-тежко.

&#8220;Александровска&#8221; върна дарението на Ивайло Пенчев, няма как да гарантира предимство на хора от &#8220;Уолтопия&#8221; (+коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Пенчев обаче изуми обществеността, като постави едно условие за иначе благородната си постъпка – служителите на “Уолтопия” и техните семейства да получават достъп до апаратите с предимство, ако се заразят с вируса. Всъщност лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждаещия се.

През деня от “Клуб Z” споделиха, че са се свързали с “благодетеля”, за да го попитат вярна ли е тази информация, на което той им е отговорил: “Да, точно така! Аз ги купувам тези апарати. Грижа се за моите хора на първо място. За всички други на второ място. Но поне се грижа.”

Коментарът на “Господарите”:

Идеята на Пенчев да направи “благородно дело с условия” меко казано ни озадачи. Не толкова заради това, че един шеф иска да се погрижи на първо място за подчинените си – това донякъде е дори похвално, имайки предвид колко много българи работят на места с липса на елементарни условия и човешко отношение. Втрещяващото в случая е самоувереността на един човек, че върши нещо добро, което всъщност ще постави и без това изтормозените от битката с коварния вирус лекари пред една нерешима морална дилема – кого да лишат от животоспасяващия апарат, за да бъде прехвърлен към служител на “благодетеля”. Да постави медиците в абсурдната ситуация да преценяват дали животът на 80-годишна жена, например, струва по-малко от този на човек, работещ в “Уолтопия”. Кой би бил този лекар, който да вземе подобно решение? Или може би да извикат самият Ивайло Пенчев да свали апарата за дишане от лицето на нечий баща и съпруг, за да го сложи на някой от своите работници?

Тръпки ни побиват от такава идея! Защото никой човек няма моралното право да съди за стойността на живота на някого и да го претегля спрямо живота на друг! Така че следващия път, в който ви хрумнат благородни инициативи, господин Пенчев, огледайте ги от всички страни, помислете ги добре или просто попитайте някого. Защото сегашната ви идея е толкова гнила, че това се вижда от всички, освен явно от самия вас! И най-вече от лекарите в “Александровска болница”, пред които в този труден момент се прекланяме!

Източници: “24 часа” , “Клуб Z”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Антон Нейчев

    18 Март 2020

    Този отдавна се беше взел за велик изобретател, икономист, юрист, филантроп и зъл гений. Явно парите и даренията му не са му гаранция за изпълнение на желанията. Явно, има хора с истински ценности и морал. С тази си екзотична лигавщина този завинаги се самоизтри от съзнанието на българите. Забравил се палячо. Нищо повече.

Покажи всички Скрий

Реакции