<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=62991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грета Тунбер...

Антиваксъри сеят дезинформация за ваксината срещу Covid-19 още преди да съществува такава (видео)

30 Април 2020
0 1614

Антиваксърите вече са започнали да дезинформират обществото за ваксината срещу Covid-19, преди дори да съществува такава. Това им действие потенциално пречи на увереността в това, което може да бъде най-добрият шанс на човечеството да победи коронавируса, пише Daily Mail.

През последните седмици противниците на ваксините отправят всякакви необосновани твърдения, включително такива, че изпитанията за ваксини ще бъдат опасно прибързани или че д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт в страната по инфекциозни заболявания, блокира лечението, за да забогатеят производителите на ваксини.

Разработват се над 70 ваксини срещу COVID-19, твърди СЗО

Антиваксъри сеят дезинформация за ваксината срещу Covid-19 още преди да съществува такава (видео)

Те също така твърдят, че основателят на Microsoft Бил Гейтс иска да използва ваксина, за да инжектира микрочипове в хората… или да отсее 15 на сто от световното население.

Антиваксъри сеят дезинформация за ваксината срещу Covid-19 още преди да съществува такава (видео)

Разработват се над 70 ваксини срещу COVID-19, твърди СЗО

Противниците на ваксините в САЩ и по света съществуват отдавна. Техните твърдения варират от сравнително скромни опасения за безопасността на специфични ваксини или риск от странични ефекти, до теории на конспирацията, които граничат с лудостта.

Здравните специалисти казват, че дезинформацията по отношение на ваксината може да има смъртоносни последици, ако това накара хората да изберат някакви други, фалшиви лекове.

„Само коронавирусната ваксина може наистина да ни предпази от бъдещи огнища“, казва д-р Скот Ратзан, лекар и експерт по медицинска дезинформация в градския университет в Ню Йорк и Колумбийския университет. „Но какво ще стане, ако усилията бъдат увенчани с успех и голям брой хора решат да не ваксинират себе си или децата си?“

Докато ваксините срещу болести като полиомиелит, едра шарка и морбили се използват от милиони, някои скептици отхвърлят науката, изразявайки недоверие към съвременната медицина и правителството. Други пък твърдят, че задължителните изисквания за ваксина нарушават религиозната им свобода.

Рита Палма, лидер на групата против ваксини в Лонг Айлънд, наречена „My Kids, My Choice“, е сред онези, които казват, че техните семейства няма да приемат ваксина срещу Covid-19.

„Много от нас изпитват безпокойство при мисълта, че са принудени да приемат такъв препарат“, каза Палма. „Никога няма да искам да се ваксинирам“, добавя тя.

Над 50% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

От самото начало на пандемията от коронавирус скептиците са приспособили няколко дългогодишни твърдения за безопасността на ваксините, за да отговорят на сегашната епидемия. Когато първият случай на инфекцията беше обявен в САЩ през януари, някои твърдяха, че коронавирусът е произведен в лаборатория и че патентите за него могат да бъдат намерени онлайн.

Хиляди смъртни случаи по-късно, противниците на ваксините подкрепят неодобрените лечения. Те също протестират срещу препоръките за оставане вкъщи, с цел да се избегне заразяване.

Антиваксъри сеят дезинформация за ваксината срещу Covid-19 още преди да съществува такава (видео)

Групите във Facebook в момента преливат от измами и митове. Може би никой не играе по-голяма роля в теориите на конспирацията от Бил Гейтс, който финансира изследванията за ваксина.

Междувременно доклад на специализирана група за дезинформацията на Европейския съюз откри многобройни теории на конспирацията в руски медии на английски език, включително държавна Russia Today (RT), твърдящи, че евентуална ваксина ще бъде използвана за инжектиране на наночастици в хората.

Кадрите във видеото по-горе са от протест на антиваксъри в Тексас, разпространени от руския канал Ruptly.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции