<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Банско минава под пълна карантина за две седмици

17 Март 2020
0 688

Курортният град Банско ще бъде под пълна карантина за следващите две седмици. Това обяви на извънреден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. Според щаба в зимните курорти по принцип има по-голям риск от заразяване заради преохлаждането на горните дихателни пътища.  А в Банско вече има три потвърдени случая.

14 нови случая на коронавирус у нас, общо 81 са вече регистрираните пациенти

Всички жители на града имат срок да се приберат до 20 ч. на 18 март. След това достъпът до Банско ще бъде спрян дори за адресно ресгистрираните там.

В условията на карантина се забранява влизането или излизането на хора, освен ако не става дума за спешен случай, хранителни доставки или екипи, които трябва да отсранят повреди по водопровод, електрическа мрежа или други комуникации.

Иван Гешев: Трябва да се мине в режим на военно положение, Банско под карантина (видео)

На жителите на града се забранява да излизат по улиците. Могат да напускат домовете си, само за да отидат до хранителен магазин, аптека или лекарски кабинет. В Банско има медицински пункт и пет кабинета на общопрактикуващи лекари. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев те са достатъчни. При случай на спешност в Банско ще бъдат изпратени линейки. Полицаите от града също ще са под карантина и ще изпълняват задълженията си, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.   

Боровец, Банско и Пампорово затварят ски-зоните си заради коронавируса

В момента в курорта има около 200 чуждестранни туристи. Министерствата на външните работи и на транспорта имат готовност да ги изведат със специализиран транспорт до летището в София.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции