<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60508" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още един смър...

Бойко Борисов: Все по-тежко ще става, не можем да разхлабваме мерките (видео)

03 Април 2020
0 5062

„В следващите две-три седмици ще е пикът на коронавируса. Не само че не можем да разхлабваме мерките, а все по-тежко ще става“, каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместен брифинг със здравния министър и новия Медицински съвет към правителството.

Министър-председателят призова хората да се мобилизират.

“Единственото доказано и подкрепено от всички в световната практика е, че изолацията трябва да продължи. Затова го правим. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент”, допълни още Борисов.

Още един смъртен случай от коронавируса у нас, новите заразени са 28 (видео)

Той посочи, че PCR е тестът, който е най-надежден, и че го няма физически в света.

“Няма до този момент доказан надежден тест в света. А се плащат милиони. Държах, че поради липсата на достатъчно надежден тест, ние сме длъжни, защото разполагаме с държавните пари, да изчакаме такъв. Сега той не е нужен”, допълни още Борисов.

По думите му в света има оптимистични варианти, че до две-три седмици ще създадат тест, който да е достатъчно надежден. Борисов каза още, че държавата ще осигури 2 млн. маски за гражданите на страната.

Премиерът добави, че вчера си е направил нов тест за коронавирус, който е бил отрицателен.

Заплатите на президента, министрите и депутатите се увеличиха от 1 април, на фона на икономическата криза

Той каза още, че ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати. Изказването му дойде след новината, че възнагражденията на президента, министрите и депутатите се увеличават от 1 април, въпреки икономическата криза, породена от пандемията.

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предолжението е те да бъдат замразени към нивата декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата”, каза министър-председателят на България.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък съобщи, че днес започват да изплащат допълнителните възнаграждения на медиците, борещи се с Covid-19 на първа линия.

 „Всички медицински и немедицински кадри, които са участвали в борбата с коронавируса, ще получат чисто възнаграждение от 1000 лв. Парите ще бъдат преведени на 1700 души в 34 лечебни заведения. Това представлява 2,6 млн. лева за лекарите и 3,4 млн. лава за работещите в РЗИ и други структури“, обяви министърът.

Ананиев обясни и какъв е критерият за разпределение на парите.

„Когато в една болница има до 5 случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато имаме от 5 до 10 случая, възнаграждение получават 70 медици и когато са над 10 заболелите, допълнителни средства получават 100 души“, каза още министърът на здравеопазването.

„Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа и социална изолация, са наложителни. С течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие олекотени. Диагнозата на инфекцията със SARS-Covirus 2 се основава PSR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се случи чрез комбинацията от наличните в лабораториите скринингови бързи, имунологични или антигенни тестове”, каза проф. Коста Костов, шефът на Медицинския съвет.

Той обясни, че са готови с доклад от около 400 страници, който е предаден на премиера.

Докладът е от три раздела. В първия се разглеждат препоръките към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, в третия – препоръките за взимане на мерки.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Petar

    03 Април 2020

    Моля Ви пуснете в производство маските на БАН с активен въглен от кайсия час по-скоро а не след дъжд качулка да ги носим.

Реакции