<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=62665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Борисов от Южния парк: В други държави има забрана да се излиза от къщи, а при нас е свободия (видео)

26 Април 2020
0 6633

„Нищо медицинско не ни кара да разхлабваме мерките. Няма индикации, че имаме моралното право да го правим“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Днес той, заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и Националния оперативен щаб, инспектира Южния парк в София, където се подготвя организация за пропускане на родители с деца.

„Спазвайте карантината. Вчера казах, че извънредното положение, като дума, може да се премахне по-рано, но това не значи, че и карантината ще падне на 13 май или по-рано. Колегите всяка сутрин ме приземяват с лоши новини, въпреки че аз, като всеки политик, искам да чувам хубави новини. Карантината със сигурност ще остане и то за дълго време. В други държави дори има военно положение със забрана да се излиза от къщи, а при нас е свободия“, коментира Борисов.

Бойко Борисов: Обмисляме сваляне на извънредното положение преди 13 май (видео)

Борисов от Южния парк: В други държави има забрана да се излиза от къщи, а при нас е свободия (видео)

Той призова софиянци да бъдат дисциплинирани, защото това ще даде възможност и на другите градове да отворят парковете си.

„Единственото доказано досега, което спира коронавируса, е социалната изолация. В Гърция забраниха даже излизането от къщи. Ние преценихме, че рискът с отварянето на парковете за някои групи хора е разумен риск и ако се спазва дисциплина, няма да има натоварване за болниците. Ако няма дисциплина, мярката ще отпадне. Ако тя обаче работи добре, същата организация ще бъде въведена и за планините. Ние ще променим заповедта днес, а всеки кмет да решава кога да я пусне в сила“, каза още министър-председателят.

56 са новите случаи на Covid-19, още три деца са заразени

По неговите думи, парковете в столицата може да отворят врати още утре, но със сигурност не днес, защото за целта е необходима солидна организация.

Борисов съобщи още, че инвитро процедурите в болниците ще бъдат разрешени, защото това също е важно за двойките, които искат да създадат семейство.

Борисов от Южния парк: В други държави има забрана да се излиза от къщи, а при нас е свободия (видео)

„Днес създадохме организация в 8 парка на София, за да може, след препоръка на Щаба и промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, да допуснем в парковете в определени часове определени групи хора. Направили сме ясни схеми с маршрути и всички задължителни и препоръчителни правила“, каза кметът Йорданка Фандъкова.

В неделя ще се направи експеримент с отворен парк за разходки в София (видео)

„Между 9.30 и 18:30 ч. ще могат парковете да се посещават от родители с малки деца, с препоръчителна възраст до 12 години и с до двама възрастни най-много. Родителите могат да бъдат с колкото деца имат. Извън тези часове, в парковете ще могат да влизат хора с кучета и единично спортуващи“, добави тя.

По думите ѝ бременните жени могат да се разхождат в часовия пояс, определен за семействата с деца. Тя призова все пак разходките да не се правят масово, защото целта е да се предпазят хората.

„Забранява се ползването на детските площадки и пейките, за да няма контакт между гражданите. Алкохолът е абсолютно забранен. Имайте предвид, че от нас зависи дали и колко това ще продължи“, предупреди градоначалникът.

Днес стана ясно още, че премиерът е възложил на институции и организации да предложат начини, по които учениците 7-12 да завършат физически учебната година. Те са с приоритет, тъй като им предстои кандидастване в други учебни заведения.

Борисов от Южния парк: В други държави има забрана да се излиза от къщи, а при нас е свободия (видео)

До 10 май пък се очакват предложения дали да се пускат детските градини и кога да се проведат матурите.

„Няма да има намаление за средствата за образование, готвят се и нови национални програми. Предстои да бъдат гласувани средства в размер на 173 млн. лв. в сряда на Министерски съвет“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По неговите думи, засега се планира зрелостните изпити на дванадесетокласниците да се проведат на 29 май и 1 юни. След новите разговори обаче е възможно матурите да се състоят със седмица по-късно.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции