<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58195" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Улиците на Со...

Борисов: По 1000 лв. отгоре месечно ще получават всички медици, които се борят с коронавируса (видео)

15 Март 2020
0 9951

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха днес, за да обсъдят спешни мерки, които да се вземат в борбата с коронавируса у нас и по света. Тя бе организирана, след като снощи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски призова за вземането на още по-крути мерки за овладяване на ситуацията.

„Това, което в момента правим: по 1000 лева на месец над заплатата ще получава всяко медицинско лице. Няма да ги делим на лекари, сестри и лаборанти. Става въпрос за всички, които са на първа линия“, заяви Борисов.

Борисов: По 1000 лв. отгоре месечно ще получават всички медици, които се борят с коронавируса (видео)

Щабът иска още по-строги мерки срещу коронавируса, след 30% увеличение на заболеваемостта само днес (видео)

Той добави, че в момента трябва да се мисли за пенсиите и за заплатите на лекарите, на армията, на полицията – на всички, които осигуряват реда в държавата.

Борисов: По 1000 лв. отгоре месечно ще получават всички медици, които се борят с коронавируса (видео)

„България и светът минават през тежко изпитание. Епидемията ще подложи на изпитание хората, здравната система и всички социални услуги. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, които поемат основната тежест в тази битка“, каза Радев.

По неговите думи, години наред българите се спасяват поединично, но тази криза показва, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.

„Необходима е нашата пълна мобилизация. Строгите мерки ще бъдат от полза, само ако всеки един човек осъзнае техния смисъл и своето място в битката.“

Президентът заяви също: „Извънредното положение е с едномесечен срок и го приемам като временна мярка. Моят призив е да не се поддаваме на паника. Държавните институции работят с пълна сила. В наш интерес е да спазваме указанията. Ограничителните мерки са изключително важни в този момент, те са животоспасяващи. Но само със забрани и глоби не можем да излезем от кризата.“

Той призова българското правителство да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от кризата, въпреки че ресурсите на страната са ограничени.

Държавният глава благодари на хората, които са се записали като доброволци за помощ в борбата срещу Covid-19.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции