<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59437" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бразилският президент заяви, че няма да почувства нищо, ако се зарази с коронавирус

25 Март 2020
0 2188

Крайнoдесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че „няма да почувства нищо“, ако се зарази с коронавирус. Той подцени и усилията за овладяване на болестта по цял свят, в момент, в който двата най-големи града на страната влязоха в карантина, пише Guardian.

В телевизионно обръщение към нацията във вторник вечерта той заяви: “Вирусът пристигна и ние се борим с него, скоро ще отмине”.

Болсонаро вече е изправен пред нарастваща критика в Бразилия за многократно отхвърляне на коронавируса като медийна “фантазия” и “лъжа”.

Тази седмица и Рио де Жанейро, и Сао Пауло бяха поставени под частично блокиране от общинските и държавни власти, които се страхуват от експлозия от случаи на заразяване през следващите дни.

Жоао Дория, губернатор на Сао Пауло, най-важния и най-гъсто населения щат в Бразилия, обяви 15-дневен карантинен период, засягащ около 46 милиона от общо 210 милиона граждани на Бразилия.

Междувременно кметът на Рио, Марчело Кривела, разпореди безсрочно спиране на търговията и училищата.

Анонимни търговци продават съмнителни тестове за Covid-19 в интернет (видео)

Но в своето петминутно обръщение, което предизвика силни протести както в Рио, така и в Сао Пауло, Болсонаро се обяви срещу тези стъпки и обвини медиите в разпространение на „чувство на ужас“ сред населението, особено заради съобщаването на смъртните случаи в Италия.

 „Нашият живот трябва да продължи. Работните места трябва да се запазят… ние трябва да се върнем към нормалното си състояние“, каза държавният глава, след като здравните служители обявиха, че броят на смъртните случаи в страна е нараснал до 46.

Заразените са над 2200 души.

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции