<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Британският парламент одобри удължаване на срока за Брекзит до 30 юни

10 Април 2019
0 145

Британските депутати одобриха във вторник вечерта предложението на премиера Тереза Мей за удължаване на срока за излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, съобщи БТА, цитирайки "Ройтерс".

 

Решението бе гласувано с 420 гласа “за“ и 110 “против“. Ако отсрочката се реализира, това означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за европейски депутати, които са насрочени за края на месец май. Тереза Мей се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит. Преговорите на правителството с лейбъристите ще продължат след срещата на върха с ЕС.

 

По-рано главният преговарящ за Брекзит отстрана на ЕС Мишел Барние обяви, че съюзът е готов да даде нова отсрочка на Великобритания, но не и да предоговаря сделката. Сигналите, които идват от европейски дипломати, са, че ЕС ще се съгласи с отлагане на Брекзит, но ще се поставят конкретни условия към Лондон. Търпението към Великобритания се изчерпва и премиерката Мей ще трябва в кратък срок да стигне до изход от задънената улица и да представи конкретен план на европейските си колеги.

 

ЕС вече отхвърли искането на Мей за отлагане до 30 юни, но не би желал да се стигне до най-болезнената раздяла без споразумение в петък – 12 април. Страните от ЕС се опасяват, че ако Великобритания остане по-дълго в съюза, тя може да спъва важните реформи и работата на институциите на ЕС.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции