<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=84809" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ниагарският ...

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

04 Март 2021
0 5118

“За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„За последното денонощие имаме 6164 изследвани проби за деня, от които 4051 с PCR тестове, а 2113 с антигенни. 1156 са новите случаи, което прави 18,8%, които са изследвани 779 с PCR тестове, 377 с антигенни тестове. 50 са новохоспитализираните лица със средна възраст 50 години. 51 лица са под 19 години. 253 185 е общият брой на заразените до момента. 5093 са в лечебни заведения. 425 са настанени в интензивни структури. 591 са излекуваните. 209 002 е общият брой на излекуваните български граждани. 22 са починалите. 70 години е средната възраст на починалите“, отчете той.

По думите на министъра се наблюдава и добра тенденция.

„Броят на излекуваните беше 3117 срещу 8780 потвърдени случаи близо, 3:1. За изминалата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057, което прави отношение 2:1“, посочи проф. Ангелов.

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

“14-дневната заболеваемост в България достигна 285 на 100 000 души, което отрежда 18-о място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров”, съобщи от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Най-засегнатата в момента страна в Европа е Чехия. Ако вземем заболеваемостта на Чехия и я наложим на нашето население, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. С подобна заболеваемост сa Словакия, Малта. Само че не е задължително. Дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна, или не, зависи изцяло от поведението на всеки един“, подчерта Кунчев.

Медикът призова хората да продължават да спазват противоепидемичните мерки и коментира и данните за страната, като посочи, че прави впечатление, че заболеваемостта по места е много различна, което налага да се премине към регионален подход. „В Кюстендил заболеваемостта е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000“, даде пример той.

Доц. Кунчев припомни, че Областният щаб в Бургас взе решение да отмени плановата дейност на болниците там.

„Напълно оправдано решение и заставаме зад него. Искам да препоръчам на другите щабове в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително това да важи за всички тях, но тези, които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да работят и приемат повече хора“, допълни той.

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне тя. Това вече е нещо, което зависи почти изцяло от нашето поведение. Да, наясно сме, че основната причина за това е наличието на британския вариант на вируса, който продължава да расте процент му във всички проби в Европа. Наясно сме и с друго – че след него идва южноафриканският вариант. След него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките им. Рано е да се плашим, но като казах плашим ще си позволя това последно изречение: даването на тези данни, които са факти и могат да бъдат проверени, плашене на хората ли е, или не“, завърши доц. Ангел Кунчев.

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната, обяви началникът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 000 души.

„На 2 март са ваксинирани около 20 000 души, а на 3 март – само 4 300 души поради недостиг на дози. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 000. Независимо разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове”, подчерта той.

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на “Янсен” е на финален етап.

“Очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април. Продължават предварителния преглед на данните на ваксината  “КюрВак” и на „Новавакс”. Във връзка с новите варианти на COVID-19, Европейската агенция по лекарствата публикува указания към производителите по отношения на изпитванията, които следват да бъдат направени”, обясни той.

По отношение на руската ваксина “Спутник V” днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, добави Богданов.

Големите столични болници в София имат заповед да ваксинират всички членове на Избирателните комисии. Срокът за ваксинацията е до 10 март.

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

„Има създадена организация, има запазени ваксини на Pfizer, защото техният срок за втората ваксинация е след 21 дни, което е важно. Много е важна обратната връзка. Тя е необходима, тъй като когато имаме списък, подаден от РЗИ, ние започваме да звъним на всеки отделен човек. Когато той не се появи, това създава проблем, знаете, че тази ваксина е трудна за съхранение и експлоатация. Ако случайно някой не ни подаде обратна връзка, че няма да се появи, тези ваксини остават, а те трябва да бъдат използвани. Тогава се налага да бъдат викани други желаещи да се ваксинират”, обясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той отправи молба всички, които няма да успеят да се явят за имунизация, своевременно да информират медиците за това.

Брифингът на Щаба: Има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант на Covid-19 (видео)

„До момента от общопрактикуващите лекари са ваксинирани 45 000 граждани. Ние ваксинираме отскоро, но тази бройка е недостатъчна, по простата причина, че се оказа, че в една практика е поставен по един флакон. Нашето желание е този процес да бъде ускорен, да се насочат по-големи количества, за да бъдат обхванати рисковите групи от населението. Тези хора чакат от дълго време за ваксина. Голяма част от тях не са излизали почти година, не са си виждали децата и внуците. Затова нашето желание е този процес да бъде ускорен и акцентът да бъде поставен върху тази група”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции