<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59401" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ваксина би осигурила с години защита срещу коронавируса, който според учени мутира бавно

25 Март 2020
0 975

Учените дадоха лъч на надежда насред пандемията от коронавирус, казвайки, че когато евентуално е налична ваксина, тя ще осигури дългосрочна защита, пише Daily Mail.

В зависимост от това колко бързо мутира един вирус, някои ваксини трябва редовно да се прилагат на човека, като грипната например. Други препарати, като тези за морбили и варицела, осигуряват защита за десетилетия или дори за цял живот.

Защо ваксината срещу коронавирус не може да бъде готова веднага?

Тази седмица Питър Тийлън, биолог от лабораторията по приложна физика в Института „Джон Хопкинс“, заяви, че коронавирусът сякаш мутира доста бавно, по-скоро като морбили и варицела, отколкото като грипа.

 „Когато Covid-19 за първи път се секвенира в Китай, тази информация беше полезна за стартирането на процеса за разработване на ваксина“, обясни Тийлън. “Това, което правим, показва дали вирусът мутира или не от тази първоначална информация и колко бързо. “

По думите му въз основа на степента на мутация, ранните данни показват, че ваксината срещу заразата вероятно ще осигурява дългосрочна защита и няма да се поставя ежегодно като противогрипната.

Ваксина би осигурила с години защита срещу коронавируса, който според учени мутира бавно

Други двама вирусолози – Стенли Перлман от Университета на Айова и Бенджамин Нойман от Университета на Тексаркана, заявиха пред Washington Post, че вирусът изглежда сравнително стабилен.

“Той не е мутирал до значителна степен”, посочиха специалистите.

Изучаването на мутациите на коронавируса може да помогне на учените да определят колко дълго е възможно той да е останал неоткрит в даден район. Това знание може да се използва и за съвети какви мерки да се предприемат, като например усилията за социално дистанциране.

Ваксина би осигурила с години защита срещу коронавируса, който според учени мутира бавно

Експертите твърдят, че най-ранната възможна ваксина срещу Covid-19 може да бъде широко достъпна след година или година и половина.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции