<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Драмата с кок...

Вижте първата снимка на черна дупка в историята! (видео и снимка)

10 Април 2019
0 6021

Астрономите направиха първата в историята снимка на черна дупка, разположена в далечна галактика, предаде BBC

 

Тя е с диаметър 40 милиарда километра – три милиона пъти размерите на Земята – и е описана от учените като "чудовище".

 

Черната дупка е на 500 милиона трилиона километра далечина и е фотографирана с мрежа от 8 телескопа из целия свят.

 

 

Професор Хейно Фалке от Университета Радбоуд в Холандия, който е предложил експеримента, е казал пред BBC News, че черната дупка е открита в галактика, наречена М87.

 

"Това, което виждаме е по-голямо от размерите на цялата Слънчева система", каза той. "Има маса 6,5 милиарда пъти тази на Слънцето. И е една от най-тежките черни дупки, които смятаме, че е възможно да съществуват. Тя е абсолютен звяр, шампионът тежка категория при черните дупки във Вселената!"

 

""

 

Образът показва интензивно ярък "пръстен от светлина", ограждащ перфектно кръгла тъмна дупка. Светлият ореол се образува от свръхнажежения газ, който пада към дупката. Светлината е по-ярка от тази на всички милиарди звезди в галактиката, взети заедно – ето защо тя може да бъде видяна чак от Земята.

 

 

Краят на тъмния кръг в центъра е мястото, където газът навлиза в черната дупка, която е обект с толкова силно гравитационно притегляне, че дори светлината не може да избяга от него.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции