<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 113-годишна же...

Все по-осезаем недостиг на медици изпитват няколко болници в страната (видео и снимки)

12 Май 2020
0 650

В последните дни се регистрират по-малко нови случаи на коронавирус у нас, но болниците в някои от активните огнища на епидемията сериозно се задъхват, най-вече заради недостига на медицински персонал, пише Mediapool.

С нарастването на броя на заразените медици, все по-трудно става на нуждаещите се лечебни заведения да попълват “закъсалите“ отделения с лекари и сестри. В Ямбол и Видин, например, няма медици от извънболничната помощ и други лечебни заведения, които да са се отзовали на призивите да попълнят временно редиците.

Така продължават да разчитат на наличните кадри, които са малко и съответно натоварването е голямо. Във Видин освен това 30 души от персонала са подали молби за напускане, като в момента ръководството води с тях преговори да останат.

Все по-осезаем недостиг на медици изпитват няколко болници в страната (видео и снимки)
Областната болница в Пазарджик. Снимка: бТВ

В Пазарджик заради нови случаи на заразен персонал интензивното отделение на областната болница отново е поставено под карантина.

Болницата във Видин е на предела на силите си

Във Видин, която е третата най-засегната област от коронавируса след София и Плевен, една четвърт от всички заразени са медици в болницата. Здравият медицински персонал е 270 души – лекари, сестри и санитари, но сред тях има 30, които са подали молби за напускане.

“Лекарите работят на предела на силите си и засега се справят, но не мога да кажа колко още време ще можем да се справяме така. Има 30 молби за напускане, имам уверението на голяма част от тях, че ще ги оттеглят. Към настоящия момент ситуацията е най-трудна в отделенията по Неврология и Кардиология, но там чакаме медиците да се излекуват“, коментира областният управител на Видин Момчил Станков.

В Ямбол отваря трето отделение за Covid-19, но кадрите не достигат

Трето отделение за заразени с коронавируса се разкрива в ямболската болница.

Въпреки че през последните дни за Ямболска област са отчетени малък брой положителни проби, двете Covid-отделения в областната болница са препълнени и новопристигнали пациенти няма къде да бъдат настанявани. Затова се налага откриването на още едно отделение, обясни прокуристът д-р Димитър Рунков.

В Пазарджик интензивното отделение отново е под карантина

Междувременно отделението по реанимация и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница отново е поставено под 48-часова карантина. Причината за това са установените два нови случая на заразени с коронавирус медици в последните два дни.

От днес положителен резултат за Covid-19 е дала 36-годишна медицинска сестра.

За периода на карантина в отделението няма да се приемат пациенти. От днес в болницата се въвежда засилен дезинфекционен режим. Към момента заразените медици в здравното заведение са 16, като основната част от тях са от интензивното отделение

Източник: Mediapool

Видео: бТВ

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции