<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36507" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гардиън: Хомофобски скандал удари Пловдив – Европейската столица на културата

10 Април 2019
0 3010

Пловдив, Европейска столица на културата за 2019 г., стана поле на хомофобски скандал, докато местните власти се опитват да отстранят ръководителя на организационния комитет за фотографска изложба с ЛГБТ тематика. Това пише британският вестник "Гардиън".

 

 

 

Длъжностни лица в българския град заявиха, че фотоизложбата „Балканска гордост“, за която се планира която да бъде открита през юли, трябва да бъде спряна.

 

„Не искаме те да го правят. И ние ще ги спрем, като използваме всички законни и, ако е необходимо, незаконни средства”, каза Александър Сиди, депутат от националистическата партия ВМРО.

 

На изложбата ще бъдат представени снимки от минали гей събития в региона на Балканите, както и концерт и дискусионен форум. Тя се организира от фондация Глас, група за ЛГБТ права.

 

"Това е същото като провеждането на гей парад в Пловдив", каза миналата седмица Борислав Инчев от ВМРО-Пловдив. „Много съм любопитен какво ще стане, ако някой учител допусне грешка и изпрати учениците си да видят изложбата. Какво ще видят? Как ще обясни това?"

 

ВМРО, една от трите ултранационалистически партии, които понастоящем са в правителството в София, получи публична подкрепа от 21 от 50-те членове на градския съвет, включително лявата Българска социалистическа партия и местната коалиция „Съюз за Пловдив”.

 

„Пловдив е повече или по-малко консервативен град. Други проекти трябваше да бъдат приоритет", каза Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив."

 

Има все повече опасения за нарастващата хомофобия в България, пише още Гардиън. Според проучване от март, поръчано от "Глас", само един от всеки трима българи няма да има нищо против, ако съседът им е гей. 

 

По-рано тази година имаше две нападения срещу ЛГБТ жени в София. Миналия месец по стените на щаба на Пловдив 2019 бяха нарисувани графити „Не на гей пропагандата в Пловдив”.

 

Симеон Василев от "Глас" каза, че неговата организация ще намери начин да изпълни проекта. "Политиците изглежда не разбират съдържанието на културен продукт и не могат да осъзнаят, че Европейската столица на културата не трябва да бъде политизирана и изпълнена с интриги", каза той. „Темата на Пловдив 2019 е „заедно”. Къде е обединението в момента?"

 

Днес dir.bg съобщи, че спорната изложба на гей паради в Града под тепетата няма да бъде отменяна.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции