<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59739" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как трябва да...

Ген. Мутафчийски: Нужни са 10 милиона лева на месец за бързите тестове (видео)

27 Март 2020
0 1382

Предвижда се да се правят до 40 000 бързи теста за диагностициране на Covid-19 на ден, което ще струва около 10 милиона лева на месец. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви, че има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Всеки от тях е важен на различен етап от развитието на епидемията.

По думите на Мутафчийски, според Световната здравна организация единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразата е с тест от вида Real time PCR.

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията от Covid-19 в България

Той обясни, че когато е установено, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране като брой случай дневно, вече започват да се извършват по-спорните бързи тестове.

На брифинга премиерът Бойко Борисов съобщи, че ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина.

Министър-председателят посочи и най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура за там, където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. А едно от най-важните взети решения е да се подкрепят научните изследвания.

„Ще бъдат заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини“, обясни Борисов. 

Освен това днес на Министерски съвет е взето решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора.

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции