<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=6681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

„ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА“ Е ЕДИНСТВЕНОТО ТВ ПРЕДАВАНЕ С НОМИНАЦИЯ ЗА „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА“ НА БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ

08 Септември 2014
0 923

„Господари на ефира“ е единственото телевизионно предаване с номинация за годишните награди на Българския Хелзинкски Комитет „Човек на годината“ 2012. Наградата се присъжда за принос към правата на човека и правозащитността. Гласуването бе отворено на 1-ви ноември и ще продължи до края на месеца. Всеки, който иска да подкрепи „Господари на ефира“ във вота на публиката, може да го направи във фейсбук страницата: Човек на годината 2012 – Господари на ефира като я хареса (Like).

 

Предаването „Господари на ефира“ е номинирано от Мариан Стоицов със следните мотиви:

„Там, където се редуват шеги и закачки намираме една своеобразна територия на свободата и истината, в чист и автентичен вид. Защото онова, което сме свикнали да наричаме  „неправда“, но пред което по ред причини си затваряме много пъти очите, там бива разбулвано. Буквално и искрено… Там мога да се разсмея, там мога и да плача със сълзи. Защото се персонифицирам и припознавам излъчените послания като свои собствени. Особено силно възнегодувах с цялото си съзнание и дух, когато над тях бе направен опит да бъде сложен чадъра на цензурата. А примерите в това отношение не са един и два, но за сметка на това са достатъчно стряскащи.

Предаването „Господари на ефира” има изключителен обществен ефект. От години те изобличават скандали, измами, несправедливости и случаи на корупция на всички нива. Разследванията им обхващат сферите на здравеопазване, образование, съдебна, законодателна и изпълнителна власт, култура, транспорт, околна среда и др.

Факт е, че заради удобството, низ от телевизионери предпочитат да не се „разхождат по наклонената плоскост”. Господарите обаче не са от тях. И за това горещо ги адмирирах, когато, вероятно с понасянето на редица загуби, някои от които и със сигурност финансови,  запазиха своето и на екипа си достойнство и си тръгнаха от медията, която  ги притискаше. Свободата няма форма, няма и цвят. Тя е вътрешно себеусещане – такова, каквото го намирам при тях…

Ето защо, номинирам предаването, защото е една от малкото и почти единствени трибуни на свободата, независимостта и справедливостта останали днес, в наши дни у нас. А в добавка – наличието на много смях винаги е храна за душата, която Зуека, Рачков и компания даряват в изобилие.“

 

В подкрепа на гореизложените мотиви, в десетия юбилеен сезон „Господари на ефира“ продължава да се бори с неправдите. Стотици сигнали за нередности се получават ежедневно на телефона, мейла и в офиса на „Глобал фрейм“ – продуцент на хитовото шоу.

Статистиката сочи, че във време на криза, най-много сигнали има заради измами с надомна работа, неизплатени или закъснели суми от некоректни работодатели и множество различни проблеми на българи, решили да работят в чужбина. Поредният случай с некоректен работодател е на път да се увенчае със справедлив финал . След излъчване на поредицата репортажи за фирма „ПР стил“, тя вече е започнала да изчиства задълженията си към десетки хора, на някои от които е бавила плащанията 7 месеца.

Чест резултат от работата на репортажния екип на „Господарите“ е и намесата на органите на реда и прокуратурата.

След серията разобличаващи репортажи бе осъдена „врачката – златотърсачка“ Тотка Тотевска. Води се следствие и срещу пловдивската счетоводителка Анна Парпарова, измамила десетки хора. Разследване се води  по случая с наглия и алчен пернишки лекар Д-р Танков, както и по този за фирма „Дорс 55“, която наема хора, без да осигурява работа.

Според Джуди Халваджиян „Това са само част от случаите напоследък, при които репортажният екип на „Господари на ефира“  доказа  в неподражаемия си стил, че формулата ни е работеща и успешна. Стилът ни е развиван в продължение на десет години, но ние не спираме да се развиваме всеки ден. Най-много се гордеем с доверието, което ни гласуват  българите, то е това, което ни превърна в институция!”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции