<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=90680" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Късметлии ще ...

Гръцка медия разкри още подробности около финансовата пирамида, завлякла хора с милиони

02 Юни 2021
0 3133

Финансовата пирамида, която ние от „Господарите“ ви представяхме в продължение на години и в крайна сметка след нашите материали главите в схемата бяха арестувани, получи отзвук и от чуждестранни медии. Причината – освен българи, пострадали са и граждани на Гърция, Румъния и Македония, както разкрихме през април във видеото, което виждате.

Гръцката журналистка Елиза Триантафилу от Inside Story публикува статия, в която разкрива подробности за начина на действие на пирамидата на гръцка територия. Ето и част от нейният материал:

Българи стоят зад измамни компании за инвестиции и кол център в Колонаки

В края на април Дирекцията за преследване на киберпрестъпленията заведе дело срещу 3 лица за измама, извършена под предлог, че предоставят инвестиционни услуги. Гръцката полиция и инспектори по труда нахлуха в малък приземен офис в Петралона, създаден като кол център с нелегални работници. Тогава никой не си даваше сметка, че всъщност този кол център е част от утвърдена международна мрежа за измами, в чиито капан са попаднали стотици гърци и чужди граждани и по този начин са откраднати милиони евро. Зад схемата не липсват и политически лица, сред които и приближени на президента на Република България.

Накратко:

Преди месец, на 26 март в официално съобщение от българската прокуратура беше съобщено за задържането на Кирил Джабаров, Йордан Молов и четирима техни сътрудници. Задържаните са и до днес в ареста. По данни на Прокуратурата в схемата, ръководена от Джабаров и Моллов, са участвали много хора, които са се представяли с фалшиви самоличности и са убеждавали жертвите да инвестират на фондовата борса.

Вижте как работи порочната схема на фирмата, която сменя имената си, за да мами хора

Сайтът за разследваща журналистика bird.bg пише, че е получил информация, според която в гръцките банкови сметки на три от компаниите, опериращи в Атина, са открити 7 милиона евро. По време на полицейската операция в България са конфискувани 4-5 луксозни автомобила на обща стойност почти половин милион евро и според публикациите им, които са дошли от социалните медии, са живели луксозно и са правили много пътувания в чужбина. Според българските медии са идентифицирани около 50 компании, които са създадени последователно и са свързани с арестуваните, които от 2017 г. играят игра на котки и мишки с органите на реда.

Прокуратурата обеща да вземе мерки срещу измамниците от “Глобал Маркетс” 

Как е работила схемата? „Продажба“ на инвестиционно посредничество с обещание за висока възвръщаемост и извличане на средства, които никога не са били инвестирани. Успяхме да идентифицираме пет компании, които са създадени между 2017-2019 г. и поне единадесет различни бранда, с които са били активни (и) в Гърция. Въпреки че всички са базирани в Атина, три от петте компании са създадени в камарата на Ксанти от български “фронт” или близки сътрудници на групата, които според вътрешната ни информация са преминали гръцко-българската граница нелегално, за да създадат еднолични търговски дружества . от тяхно име и след това са се върнали в родината си.

Мозъците на криминалната група

Двамата предполагаеми лидери на измамата не са непознати в България. 35-годишният Кирил Джабаров, завършил икономика, дори е бил представен като успешен финансов брокер в телевизия Bloomberg. Той беше обвинен преди години, че е участвал с колегата си Робърт Димитров в разпространението на фалшива информация, която твърди, че е довела до банково банкрутиране и колапса на КТБ през 2014 г.  Междувременно от Комисията за финансов надзор са предупредили, че “Глобал Маркетс” има ново име – “Интерактив къмпани”, но няма лиценз да оперира като финансов брокет. Вестник „Капитал“ пише, че 37-годишният Моллов е бил съветник на български депутат от опозиционната Социалистическа партия от 2018-2020 г. и е бил финансов съветник на парламентарната комисия по финанси и бюджет. Роден в Чешката република, Моллов е учил в Ню Йорк и България, има диплома по международни отношения и две докторантури, едната по счетоводство и финанси, а другата по приложна статистика, говори седем езика и пише на личния си уебсайт, че обича политиката, операта и бокса. Статии в приближени до него медии го описват като „един от малкото българи, които са имали възможност да работят с акули от Уолстрийт“, и известно време е преподавал в Нов български университет.

Измамните финансови брокери от “Глобал Маркетс” изнудват потърпевши

Джабаров и Моллов са съоснователи на „Глобал Маркетс“, базирани в България, която има и клонове в различни европейски страни. Това е компания за инвестиционно посредничество, основана през 2008 г., която е загубила лиценза си през 2014 г. поради редица жалби на клиенти и системни нарушения на разпоредбите. Разбира се, решението за отнемане на лиценза от Комисията за финансов надзор на страната изглежда не ги е обезсърчило, тъй като те продължават дейността си. В началото на 2015 г. компанията променя името си на Interactive Brokerage Ltd, което наподобява Interactive Brokers – една от най-големите компании в света, която предлага онлайн услуги за акции и е лицензирана от американските и британските регулатори.

Внимание: Фирма сменя имената си в търсене на жертви

Оттогава двамата приятели и сътрудници стоят зад много нелицензирани инвестиционни компании, за които Българската комисия за финансов надзор и гръцката Комисия за капиталов пазар многократно са отправяли предупреждения към инвестиращата общественост.

Уебсайтът bird.bg през март тази година публикува няколко страници от тетрадката на Моллов, която той беше забравил в кабинета си в Парламента. Оказва се, че Моллов, освен с политици, е имал връзки с настоящи и бивши български дипломати и лица в Москва, бил е член на масонска ложа и уж е планирал някакъв бизнес в Русия Съществуват и подозрения въз основа на неговите “кодирани” бележки от 2019 г., че той може да е подкупвал хора в българските правоприлагащи и надзорни органи, за да получава информация за възможни действия, които биха били предприети срещу него. Вероятно точно по този начин Моллов многократно е избягвал правосъдието.

Появи се тефтер с любопитни записки, за който се твърди, че е на собственика на финансовата пирамида (снимки)

Методът

Първите оплаквания за компания под контрола на Джабаров-Молови – първоначално са от хора, които са работили за тях и не са получили своите възнаграждения. Телевизионното предаване “Господари на Ефира” по това време представя случая и се среща с Йордан Моллов, който поема ангажимент да се разплати на служителите. Това обаче се случва само частично.

Работа без договор и заплащане – 4

„Господари на ефира“ и Джабаров и Моллов

Един от репортерите на шоуто е 25-годишната Виктория Симеонова, която след разкриващите си репортажи вижда телефона и снимката си в платени сайтове за секс запознанства и получава няколко вулгарни телефонни обаждания, преди обявите да бъдат свалени. Схемата на действие, която „Господарите“ разкриват в България е идентична с тази в Гърциа. Хора и в двете държави са изгубили огромни суми.

Атакуват грозно наш репортер с фалшиви обяви в еротични сайтове (РЕПОРТАЖ)

„Господарите“ разкриват пълната схема на действие на пирамидата. Агенти от кол център се обаждат на нищо неподозиращите хора, за да ги информират за съответната компания и предлаганите от нея възможности за инвестиции. Целта е да се определи среща с така наречените борсови посредници на компанията, за да се убеди потенциалният клиент да подпише договор и след това да продължи с депозити на пари, които би трябвало да бъдат инвестирани чрез компанията – в акции на компанията, търгувани на фондовата борса на Уолстрийт или в компании, които се готвят да навлязат на американския пазар (IPO) и за които прогнозите сочат, че цената им ще скочи в близко бъдеще. Оценките за вертикален възходящ тренд, тъй като говорим за добре познати компании като NVIDIA и Lyft, почти винаги пропадат, тъй като парите, предназначени за закупуване на акции, всеки път попадат всъщност в джобовете на мошениците. Когато инвеститорът поиска да ликвидира част от портфейла си (обикновено по договор има клауза за теглене след шест месеца), започват лъжи за технически проблеми и в един момент „агентите“ спират да отговарят по телефона и на съобщения на жертвата, която напразно си иска парите си обратно. Клиентите получават директен достъп до портфолиото си чрез онлайн платформа, създадена на сайта на всяка компания, т.е. те уж могат да влязат в портфейла си, за да видят инвестирания капитал и печалбите си, но платформата се се оказва фиктивна или по друг начин казано – симулативна.

Бивши служители на финансовата пирамида разкриват схемата (РЕПОРТАЖ)

Не са редки случаите, когато „риболовът“ на жертвите се извършва от басейна на приятели и познати на служителите на компанията. Новите клиенти също са  насърчавани да привличат други. Дали агентите в кол центъра са знаели, че работят за измамници, не може да се отговори със сигурност. Според Виктория Симеонова служителите в кол центъра, работещ в България – около 20 души, са се представяли под фалшиви имена на тези, на които са се обаждали. Самите агенти вероятно не са подозирали, че са част от измамна схема, а когато са разбирали, са напускали работа, което обяснява и честото търсене на нови служители. Адвокат Иван Тосков споделя, че, телефонните агенти, които са разговаряли с неговия клиент Александрос, който заедно с брат си Джордж са загубили общо около 78 000 евро, също са използвали фалшиви имена. Според адвокат Тосков „повечето служители на по-високи нива вероятно са част от измамата“.

Чужденци също са завлечени от финансовата пирамида (РЕПОРТАЖ)

Служителите

Севасти (не истинското й име), с когото разговаряхме, работи от години за български компании в Атина. Тя твърди, че не е знаела нищо и че жертвите на работодателите са били и обикновените служители – както тя се идентифицира. Тя и други служители на компанията са съдени от част от измамените инвеститори. От своя страна Севасти и още 11 бивши колеги, които чакат своите заплати, както и петима клиенти, загубили парите си, в момента са подали колективен иск в съда. Адвокатът им Телос Н. Агапинос, който е специализиран в областта на инвестиционните измами и представлява всичките 17 бивши служители, не получавал телефонни заплахи от непознати.

Еротични обяви и заплахи от финансовата пирамида, завлякла хора с милиони (РЕПОРТАЖ)

Севасти е била наета през октомври 2017 г. със заплата от само 630 евро и като офис чиновник в отдела за продажби – с други думи, тя е работила в кол центъра, създаден в Атина. Нейната работа, както тя ни казва, е била да предоставя информация за компанията и да организира среща на живо между клиент и финансов съветник. Други служители били натоварени с обработката на процедурите за подписване на договора, както и с убеждаване на клиентите да вложат повече пари в инвестиционни възможности в последния момент и им изпращали месечни извлечения с техните инвестиционни ходове (които се оказват фалшиви). Според жертвите, с които разговаряхме, и бившия служител, управлението на портфейла, допълнителните договорености за поръчки за покупка на акции и обезщетения за жалби са се случвали по телефона или по електронен път от лица, упълномощени от служители в централата на компанията в България. Някои от тях са ходили и в Гърция, използвайки гръцки имена (неизвестно дали истинските им) и мобилни телефони, които вече не работят.

Въпреки че Севасти е спряла да работи за компанията от март 2020 г. и е подала сигнал до Инспекцията по труда от миналата година срещу бившите си работодатели за неплащане на заплатите й, мобилният й телефон все още е регистриран в данните за контакт на една от компаниите Тя твърди, че това е направено без нейното съгласие. Нейният мобилен телефон все още съществува в по-стари и донякъде неясни обяви за работа, публикувани в интернет.

Според това, което тя ни каза, по време на интервюто си за работа си тя се е срещнала с двама души, които се представили като Кирил Джабаров и Йордан Моллов, които обаче никога не са се срещали с клиентите. Севасти разпозна лицата на двамата мъже, които редовно са посещавали офисите в Атина, на снимка, която й изпратихме – Джабаров и Моллов, които бяха арестувани в края на март.

Ето кои са арестуваните членове на финансовата пирамида, която в “Господарите” разследваме от години (РЕПОРТАЖ)

Тъй като нямах представа за схемата като почти всички, по някое време поискахме да се запознаем с лиценза на компанията. На официалния сайт на Българската народна банка ни беше показано, че компанията е регистрирана, така че когато я видите, оттам нататък я показвате на клиенти. “Като служител не мога да контролирам нищо повече”, твърди Севасти. Същото вписване, както и преведени фалшиви удостоверения от България, удостоверяващи, че компанията работи със законното разрешение на българските власти, са видени от Гръцки клиенти, които са поискали документи за легализация, преди да преведат пари. Наистина ALTERNATIVA FINANCIAL – една от фирмите в мрежата с клон в Гърция – е регистрирана на уебсайта на Българската народна банка като част от списъка на компании, чиито лицензи са отнети. (Имала е лиценз от май 2017 г. до септември 2019 г., който е бил отнет поради неспазване на закона за кредитните институции.) Има още една важна подробност: този лиценз, дори когато е бил в сила, се отнася изключително до отпускането на заеми с пари, които не идват от публични депозити или други възстановими средства. Както подчертава Комисията за финансов надзор, компанията не е лицензирана да действа като инвестиционен посредник, поради което е забранено да набира средства от клиенти за целите на търговията с финансови инструменти.

Награда “Радостина Константинова” за репортер на “Господарите” (РЕПОРТАЖ)

Пострадалите служители и жертвите на схемата в България ще търсят правата си и чрез новосъздадената Европейска прокуратура. Междувременно очакваме да разберем ще се стигне ли до ефективни присъди за главите на схемата и ще успеят ли жертвите да получат парите си обратно.

Целият материал на гръцката медия можете да откриете тук: https://bit.ly/3wPEvFZ
Превод и редакция: Виктория Симеонова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции