<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=90312" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н...

Две от фирмите, кредитирани от ББР, са получили значително по-ниски лихви (аудио)

30 Май 2021
0 481

„Техномаркет“ е получила кредит от Българската банка за развитие с 2% лихва, за да покрие отпуснат заем от друга търговска банка, който бил с лихва 7,5 на сто. Друг от големите кредитополучатели – „Траспект“, също е взел заем с преференциална лихва от ББР – 4%, за да обслужи вече изтеглен кредит от банка с лихва 9 на сто, съобщава Булевард България.

Тези данни от Търговския регистър съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за БНР. Той обяви, че решението за стойността на лихвите е направено от Управителния съвет на ББР. Цялото интервю с министър Кирил Петков можете да чуете тук

Две от фирмите, кредитирани от ББР, са получили значително по-ниски лихви (аудио)

Според данните на министерството на икономиката – “Техномаркет” и “Транспект” са в топ 8 на големите кредитополучатели на ББР. Първата фирма е получила над 115 млн. лв. заем, а втората – повече от 60 милиона лева.

Огласиха кои са 8-те най-големи кредитополучатели на ББР

“Техномаркет” е била собственост на “Булгартабак” – компания, в която миноритарен дял акции има Делян Пеевски. “Транспект” е фирма, създадена да изкупи автобусния превозвач “Юнион Ивкони” и част от “Етап адрес”, по информация на „Капитал“. Реално тя е контролирана от Рамадан Алтай и свързана с ДПС. 

По-рано днес същата информация изнесе и номинираният за член на Надзорния съвет на банката Валентин Михов, който трябва да бъде одобрен от БНБ след предложението на икономическия министър. Финансистът, който е член на одитния съвет към банката, не разкри кои са двете фирми.

Служебният министър на икономиката: 1 милиард лева от ББР са отишли едва при 8 фирми (видео)

„Банката за развитие трябва да работи в интерес на хората, на малките и средните предприятия в България. Това, което вече всъщност знае целият български народ, е , че тя се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Не може да оставим наглите да управляват“, добави номинираният за нов член на Надзорния съвет на ББР.

Две от фирмите, кредитирани от ББР, са получили значително по-ниски лихви (аудио)
Стопкадър: bTV

Кирил Петков извършва проверка защо са били отпуснати близо 950 млн. лв. кредити на 8 големи компании, свързани с хора като Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Самуилов и братя Домусчиеви. Той покани техни представители на среща в министерството, но всички отказаха да се явят. Шест от тях изпратиха писма на министъра и заявиха, че обслужват редовно своите кредити, които са на стойност минимум 60 млн. лв. на компания.

Министърът на икономиката уволни двама от надзорниците на ББР (видео)

Отделно Петков нареди Митко Симеонов и Велина Бурска от Надзорния съвет да бъдат сменени заради отказ на поканата му да се явят на изслушване. На тяхно място предложи финансиста Михов и Васил Щонов.

„За поста ме покани министър Петков – с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави това, което ѝ е предписано в закона за ББР. Целта на министъра е да покаже хората, при които са отишли парите на данъкоплатците“, заяви Михов.

„Достатъчно ясно е, че хората, които работят в ББР, не всички са гнили ябълки. Там има и хора, които си вършат съвестно работата. Проблемът идва, когато се появяват големи сделки, за които не е ясно защо са направени. Не приличат на нещо, което помага за икономическото развитие на България. Един милиард лева за 8 фирми е безумна концентрация“, добави финансистът, който не вижда аналог между банката и КТБ. Той заяви, че ББР е стабилна и добре капитализирана.

Михов има дългогодишен опит в ръководството на банки. Завършил е магистър по бизнес администрация в престижното бизнес училище INSEAD, бил е консултант в „МакКинзи“, ръководил е проекти в големи банки в България, Германия и Русия. Между 2008 и 2017 г. е заемал висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия, Русия, Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. Основател е на консултанската финансова компания Valor Advisors.

Източник: Булевард България

Аудио: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции