<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64298" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Футболен отб...

Десетки медици обърнаха демонстративно гръб на белгийския премиер в знак на протест (видео и снимки)

18 Май 2020
0 5320

Десетки медици обърнаха гръб на белгийския премиер Софи Уилмес по време на посещение в болница в знак на протест срещу нея и действията ѝ по време на пандемията от Covid-19, пише The Independent.

Министър-председателят направи неофициална визита в болница „Сен Пиер“ в квартал Маролен в Брюксел през уикенда в опит да облекчи напрежението със здравните работници, които са недоволни от това как правителството се справя с коронавирусната криза.

Десетки медици обърнаха демонстративно гръб на белгийския премиер в знак на протест (видео и снимки)

Във видеоклип, разпространен онлайн, се вижда колата на Уилмес, която наближава болницата. Пътят, водещ до болницата, е пълен с лекари и медицински сестри, като всеки един бавно обръща гръб в мълчалив протест, докато черният мерцедес минава покрай тях.

Десетки медици обърнаха демонстративно гръб на белгийския премиер в знак на протест (видео и снимки)

Служителите на болницата организираха протеста, за да призоват за по-голямо признание на усилията им по време на пандемията, която досега е отнела над 9000 живота в Белгия. Потвърдените случаи на зараза в страната пък са над 55 000.

Белгия има най-високата смъртност от коронавирус в света, като регистрира 66 смъртни случая на 100 000 души. За сравнение се смята, че смъртността в САЩ е около 19 на 100 000 души.

Софи Уилмес каза в събота пред белгийската телевизия RTBF, че иска да внесе умиротворение сред болничния персонал.

След този протест, премиерът посети втора болница, където нямаше демонстрации.

На 4 май лидерът подписа указ, който позволява на неквалифициран персонал да изпълнява някои задължения по време на пандемията. Медици от над дузина болници в Брюксел и Валония писаха до правителството, за да изразят опасенията си от постановлението.

Медицинските сестри заявиха, че са “възмутени” от указа, подготвен от федералния министър на здравеопазването Маги Де Блок. Медицинските сестри призовават за отмяна на заповедта, казвайки, че тя пренебрегва уменията и обучението, необходими за работа като медицинска сестра.

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции