<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев: ...

Детските градини и ясли отварят врати от този петък, обяви здравният министър (видео)

19 Май 2020
0 1730

Детските градини и ясли ще възстановят работата си от 22 май, петък. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместен брифинг с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Вече е издадена заповед за отварянето на тези обекти.

„Ще бъдат спазени всички хигиенни и епидемични мерки за защита срещу коронавирус. Кметовете на общините ще трябва да създадат необходимата организация за връщането към нормалната дейност“, каза Ананиев.

Детските градини и ясли отварят врати от този петък, обяви здравният министър (видео)

По неговите думи, родителите на децата ще трябва да подписват документи за информирано съгласие и споделена отговорност по отношение на всички взети мерки срещу заразата.

„Опасността от заразяване все още не е преминала и въпреки че отваряме детските градини и ясли, препоръчваме децата да останат вкъщи при възможност“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По неговите думи, според ново проучване, 38% биха пуснали децата си в образователни институции още сега, а 30% по-скоро биха изчакали.

„Посещението на детски градини и ясли няма да е задължително и обвързано с детски и социални помощи“, увери Вълчев. „Отваряме ги, защото много родители не могат да се грижат за децата у дома“, добави той.

Детските градини и ясли отварят врати от този петък, обяви здравният министър (видео)

По думите на министъра, общините сами ще могат да вземат решение кога да отговарят детските градини и ясли до 1 юни. Според него малко такива заведения ще отворят още тази седмица, предимно частните.

Той обясни, че няма как да се отрази достатъчно добра дистанция между децата вътре в групите, така че се препоръчва при добро време да се прекарва повече време навън.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции