<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60955" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайски мед...

Дончев отвърна на Радев: Президентът да следва собствената си препоръка всички да се смирим и да си гледаме работата! (видео)

07 Април 2020
0 4093

На извънреден брифинг в Министерски съвет правителството отговори на отправените по-рано през деня критики от страна на президента Румен Радев, според когото се допускат грешки в опитите за овладяването на коронавируса у нас.

Президентът с нова порция критика: Сити хора вземат решенията, а много българи гладуват (видео)

В брифинга участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Целта не е да дадем ответен огън във връзка с нападките от страна на президента Румен Радев по отношение на нашата работа, а да внесем яснота по отношение на реда за снабдяването на болници и други здравни учреждения със защитни предпазни материали, медикаменти и оборудване“, заяви Дончев.

Той също цитира Гьоте, както държавният глава направи по-рано.

“Както е казал Гьоте – колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали. Ако има ограничения тук, те не са парични. Единствените ограничения са от липсата на някои артикули на международния пазар. Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, сме в състояние и да произведем. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно”, заяви вицепремиерът.

“Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди “Кръгом”, “Ходом марш” се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме. Тази от Трети март, тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица, и всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата “Шашкай се в различни посоки”.  Само, че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка. Нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това”, каза още Дончев.

“Когато двама се карат, виновен е по-умният”, завърши вицепремиерът пак с цитат от Гьоте.

Томислав Дончев призова още да не се бърка заявеното намерение с изпълненото. “Ако овладеем пандемията, можем да помислим за сваляне на някои от мерките. Освен ресторанти и питейни заведения, всички други работят, поясни той.

Дончев отвърна на Радев: Президентът да следва собствената си препоръка  всички да се смирим и да си гледаме работата! (видео)

„Има безпрецдентна мобилизация в обществото, за да се справи със ситуацията, която е в момента и която ни предстои“, посочи ген. Мутафчийски.

„Извърши се една огромна дейност от страна на държавата, за да могат болниците да останат жизнеспособни и да поемат евентуален по-голям удар от епидемията. В държавите, където има разгар на заболяването, се случват огромни беди за болниците и за пациентите и ние трябва да бъдем готови с паричен ресурс. Имаше особено трогателна мобилизация в обществото за дарителска дейност. Всеки реши да дарява на болници, без да има призив – в някои болници се стекоха над 1 млн. лева. Всъщност големината на даренията не се определят по размер – за мен най-трогателно е дарението на бабата от Исперих, която дари пенсията си,“ заяви той.

По думите му в Китай вече се отпускат мерките.

Китайски медици се разплакаха при първата среща със семействата си, след близо два месеца на първа линия в Ухан (снимки)

„Ще бъде любопитно да видим как се справят със ситуацията – те все пак са с два месеца преднина. Веднага щом има признаци, че в България нещата са овладени, би могло да обявим разхлабване на мерките – и то ако няма признаци за втори пик, ако има, то той да бъде нисък“, посочи началникът на Оперативния щаб.

„Лекарство няма. Ние нямаме чудодейно лекарство, но въпреки  това се справяме“, подчерта той.

И добави: „Някои казват – не откривате заразените, защото не ги тестват. Тестваме колкото средно в цяла Европа.  Това е огромната горчивина – че говорят хората, че не тестваме заразените. Но труповете не могат да се скрият. Общата смъртност не може да се скрие, никой не може да избяга от статистиката. Смъртността  от коронавируса у нас показва, че ние се справяме добре на този етап. Това не трябва да води до излишни внушения, че така ще я караме, ако си играем с мерките,“ коментира още ген. Мутафчийски.

Дончев отвърна на Радев: Президентът да следва собствената си препоръка  всички да се смирим и да си гледаме работата! (видео)

Комисар Николов заяви, че в повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти.

„Повече от 60 български фирми са предложили услугите си за организирано производство на маски. Офертите на фирмите са качени на сайта на Логистично-координационния център. Трите фирми, които се занимават с производството на защитни облекла, до края на месеца ще произведат почти 30 000 броя облекла. До края на месеца се очаква броят им да се увеличи до 100 000. 5 други фирми са преминали успешно в изпитателните центрове и в момента също организират производство. Предпазни средства се осигуряват за доброволците“, каза той.

И добави: „Разпределени са защитни маски за специализиран персонал – 53 975 броя, това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Защитни маски за обща употреба: 946 950, без тези от митниците, които са повече от 500 000. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба, над 3392 броя, облекла за обща употреба: 10 050 броя. Облекла за обща многократна употреба – 40 180 броя. Защитни очила – 85 768 броя. Защитни шлемове – 6 000 броя. Спирт за дезинфекция – 168 000 литра“.

Днес на заседание на Логистично-координационния щаб към Националния оперативен щаб предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, като от тях 10 000 броя ще останат в дълбок резерв.

„Също така предпазни облекла – 6 500 броя, от тях 1 500 в резерв. Предпазни маски – 19 000, от тях 2 000 в резерв, предпазни шлемове – 4 000 броя. Защитни маски за специализиран персонал – 4 505 броя, защитни маски за обща употреба -354 700 броя. Ръкавици – 279 000. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 949 броя“, отбеляза главен комисар Николай Николов.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции