<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=81846" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Свлачищa, зат...

“Евронюз” излезе с репортаж за огромното замърсяване на река Искър край Своге (видео)

16 Януари 2021
0 3342

“Евронюз” публикува специален репортаж за огромното струпване на боклуци в река Искър край Своге след поройните дъждове миналата седмица.

В материала си медията посочва, че реката в района на водноелектрическата централа край града е събрала плътна покривка с дебелина 40 см и е с големината на футболно игрище.

По-голямата част от битовите отпадъци са достигнали мястото по 40-километровото течение от столицата София като по пътя си са се смесили с нападали дървета от непочистваните от години стръмни брегове на реката. ВЕЦ-ът се явява първата преграда на Искър по пътя към устието в Дунав.

Огромни количества боклук плава по река Искър след наводненията (видео)

“Евронюз” отбелязва, че жители на малкия балкански град и околоните населени места ползват реката за сметище, а служители в общината са били заловени миналото лято да изсипват камион с боклук на брега на реката – обвинение, което кметът на града отрича.

&#8220;Евронюз&#8221; излезе с репортаж за огромното замърсяване на река Искър край Своге (видео)

“Няма как да изпратим инспектор на всяко място, където хората си правят пикник или ако някой строителен обект се отърве от боклуците си, изсипвайки ги в реката”, обясни зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

Почистването на реката е доста трудно мероприятие с оглед на планинския характер на терена и стръмните брегове на реката. Веселин Шуманов от ВЕЦ “Своге” твърди, че “единственият начин за почистването на реката е малко по малко”.

&#8220;Евронюз&#8221; излезе с репортаж за огромното замърсяване на река Искър край Своге (видео)

От медията припомнят, че подобно замърсяване е имало през лятото преди шест години, но сега ситуацията може да се усложни от евентуално замръзване на реката при евентуално понижение на температурите през зимния сезон, което може да “бетонира” отпадъците за по-дълго време.

Източник: Euronews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции