<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди работ...

Екатерина Захариева: Въпреки ситуацията, българи все още пътуват. Ангелкова спира туризма до 13 април (видео)

17 Март 2020
0 559

„Искам да призова нашите сънародници да не пътуват. Въпреки призивите, все още виждаме пътувания, които съвсем не попадат под определението „неотложен случай“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева преди минути. Тя даде съвместен брифинг с министъра на транспорта Росен Желязков относно мерките, които двете ведомства взимат в борбата с коронавируса.

„Една от основните задаши пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница“, добави Захариева.

Иван Гешев: Трябва да се мине в режим на военно положение, Банско под карантина (видео)

По думите ѝ задграничните представителства на България актуализират информацията за това какво се случва в съответната държава на всеки 3 часа. На сайта на МВнР има таблица с данни за обстановката, която също се актуализира на всеки три часа.

“Постоянно оказваме съдействие за придвижване, заедно с Министерството на транспорта и МВР. Все още има затруднения и преминаването става бавно. След първоначалната блокада на италианско-словенската граница, вече три пъти преминават наши тирове, няма такова забавяне. Ситуацията на границата между Унгария и Австрия – около 30 км е опашката в Австрия. Чух  се с австрийския си колега. Около 21 часа тази вечер колоната ще бъде пропусната. Ще бъде осигурен кортеж за преминаване”, увери още тя.

Захариева обясни, че посолствата правят всичко възможно всички българи, заминали на почивки, да се приберат у нас.

“Виждате, че ситуацията е динамична. Държавите затварят границите си, това понякога се случва за броени часове. Най-важното, според мен е сами да се ограничаваме и да бъдем отговорни. Българската държава не може да гарантира дали друга държава няма да затвори границите си”, каза още министърът.

По думите ѝ, на горещия телефон на МВнР дневно се получават между 500 и 800 обаждания.

Екатерина Захариева: Въпреки ситуацията, българи все още пътуват. Ангелкова спира туризма  до 13 април (видео)

Министърът на транспорта Росен Желязков също увери, че държавата ще направи всичко необходимо, за да могат нашите сънародници да се приберат в страната.

Той посочи, че има блокирани български туристи в Мароко, Виетнам и други държави. 

“Не е време нито за пътувания, нито за приключения”, посочи Желязков. 

По думите му няма опасност за доставките, тъй като ЕК е поела ангажимент за осигуряването на транспортен коридор.

Екатерина Захариева: Въпреки ситуацията, българи все още пътуват. Ангелкова спира туризма  до 13 април (видео)

Министърът на туризма Христина Ангелкова пък обяви, че се спират всички дейности, свързани с туризъм, до 13 април.

“От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията, да се внимава и да се предприемат пътувания, само ако е неотложно. Виждате какво се случва в Банско, с туристите в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм. Като министър на туризма ми е много тежко да кажа това. Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности във връзка с туризма”, каза тя.

Ангелкова посочи, че все още не се знае дали ще има летен туристически сезон. Въпреки това засега почивките за юли и август месец не се отменят.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции