<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63574" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отмениха гар...

Емоционално писмо с призив да не забравяме Милен Цветков написа жена до популярни журналисти

09 Май 2020
0 4965

С емоционален призив към популярни независими журналисти, в това число и към нас, се обърна пловдивчанката Ралица Бадова. В писмо, разпратено до избрани медии, които според нея се отнасят сериозно към проблема с нелепите жертви на войната по пътищата, тя помоли всички нас да не направим всичко възможно, за да не се забравя какво се случи с Милен и да не остане напразна загубата му.

Ние от “Господарите” също получихме нейното послание, след като организирахме инициативата за нулева толерантност към убийците на пътя, поставяйки 80 билборда със снимката на Милен Цветков в най-големите български градове. Подробности за нашата кампания можете да си припомните тук:

“Господарите” поставиха 80 билборда в памет на Милен Цветков в цялата страна

Емоционално писмо с призив да не забравяме Милен Цветков написа жена до популярни журналисти

Публикуваме целия текст на писмото на Ралица без редакторска намеса, както и нашия кратък отговор към нея:

“Здравейте !

Името ми е Ралица Бадова и съм от Пловдив. Не желая да бъда анонимна.

В продължение на 10 дни преглеждах статии, публикации и гледах интервюта, за Милен Цветков.

Този рисърч ми помогна да избера личностите, на които да пиша и които вярвам, че ще отворят съобщението ми лично и ще го прочетат. Дано не греша.

Чух много, четох много, плаках много.

Изводът до който стигнах е един: тази жертва не е случайна. От дни се опитвам да убедя и споря с хората около себе си, че именно защото беше Милен, този път трябва да бъде различно. Но се страхувам, че губим инерцията с отминаване на времето и уталожването на гнева. Страхувам се, че и този път ще си кажем “жалко за човека” и ще продължим напред. А не трябва !

Трябва да се борим и Вие притежавате инструментите, познавате механизмите !

Катастрофата, убила Милен Цветков: Какво знаем две седмици по-късно?

Вие сте тези, които трябва да дават примера, който ние, гражданите на България да следваме! Вие сте тези, които трябва да бъдат моторите на обществото!

Повечето от Вас, на които изпращам това писмо вече не работят за национални телевизии, но дори и тези, чиито лица все още виждаме в националния ефир, вярвам че са готови да се борят срещу системата, ако се обединим ! Маги Халваджиян каза: “Ако сме много, ще ни чуят”! Тогава кога, ако не сега ?!

Категорично отказвам да вярвам, че този човек бе публично екзекутиран на Великден без това да ни изкрещи посланието му: “Време е да се събудите”!

Емоционално писмо с призив да не забравяме Милен Цветков написа жена до популярни журналисти

На 30.04 трябваше да участвам в протестен флашмоб, изразяващ се в масово автомобилно шествие в София в рамките на два часа и половина. Целта – справедлив съд за Милен и за всички онези жертви забравени във “войната по пътищата”.

И познайте какво ?!? Ден по-късно, настъпи промяна в инструкциите за протичането на протеста: авто шествие не можело да има, общината и СДВР не дават, в пандемия сме ! Шествието се заменяло с намаляване на скоростта до 5-10 км/ч в интервала 12-12:15 ч. на 30 април.

Това какво е ?!? Протест или парад на страха и глупостта ?! Хем ще проестираме, хем ще попитаме първо дали може !?

И знаете ли, не се качих в 12:00 часа на колата си, за да карам с 5 или с -5 км/ч, защото това не е протест, това е пародия на протест, симулация на съпричастност. Това е приспиване на съвестта – онази гражданската, която претендираме, че всички ние притежаваме! Това беше глупост, която призовава неразумие от протестиращите, карайки ги да се движат почти спрели по улиците, подлагайки ги на опасност в очакване на какво – поредният Кристиян да мине и да ги помете ?

Мястото ни не е в колите ! Мястото ни е на улицата. Мястото ни е пред съда !

Споделих с мои близки, че съм готова да отида пред съд, прокуратура и да се просна там спейки пред вратите им докато имам сили, ако знам, че това ще промени системата.

Но ни трябвате начело Вие, уважаеми: Люба Ризова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лора Крумова, Анна Цолова, Даниел Петканов, Мартин Карбовски, Маги и Джуди Халваджиян и целият им страхотен екип, Слави Трифонов и целият му страхотен екип, Кеворк Кеворкян, Сашо Диков, Валя Ахчиева, Иван Гарелов, Стойчо Керев, Георги Коритаров, Люба Кулезич, Ники Кънчев, Тома Томов, Любен Дилов Син, Камен Воденичаров и още много други независими журналисти, търсещи истината и отговорите, които Вие познавате много по-добре.

Вие ни трябвате ! Четвъртата сила не е просто метафора! Апелирам и Ви умолявам – водете собствено разследване, ако е необходимо; призовавайте свидетелите в предавания и интервюта; разпитвайте очевидци; упражнете натиск и настоявайте за прозрачен процес с обществен достъп, дишайте им във врата, организирайте протест, но по дяволите не оставяйте нещата така и този път !

Милен Цветков поде каузата на живота си и буквално заплати с него ! Жертвопринесе се неосъзнавайки, спаси хора неосъзнавайки, пое ударът, защото можеше да го понесе, защото този път щеше да се чуе, в името на всички удари, които пое през годините, за да остане верен на себе си и да бъде свободен. Защото този път щеше да се види.

И ми втръсна да слушам, че се шумяло толкова, защото бил Милен.

Трябва да му благодарим. Защото, ако не беше Милен, нямаше да видим ужасяващите видеа и кадри от екзекуцията му, които изтекоха в мрежата. Ако не беше Милен, Кристиян вече щеше да си е вкъщи под гаранция. Ако не беше Милен, търсещият отговори, обществения гняв нямаше да потърси сметка и този път. Използвайте този гняв и акумулирайте силата му, обединявайки се в обща кауза.

Всички ние му дължим да довършим каузата на живота му и да се борим за справедливост, защото тя е и наша кауза. Вие му го дължите.

Нека не слагаме отново маските, за да мълчим. Нека ги свалим, за да ни чуят.

Той би го направил за Вас.

Имате обществената подкрепа. Но тя все още няма Вас. На 30.04.2020, имаше протести пред съдилищата в различни градове. Чакаха Вас. Питаха къде са колегите на Милен Цветков и защо те мълчат? Посланието ми е: не мълчете ! Осигурете на обществото публичен достъп и информация за случващото се след 19-ти април, не оставяйте отминаващото време да отмие и желанието за справедливост. Борете се за истината, без цензура и без страх. Заради Милен. Заради всички бивши и потенциални бъдещи жертви, сред които можехме/можем да сме ние и семействата ни.

#Свобода_на_словото #Справедлива_присъда_за_Милен_Цветков

Ралица.”

Ето и нашият отговор до нея:

Скъпа, Ралица!

Можете да сте спокойна, що се отнася до нас – ние няма да спрем да задаваме въпроси и да изискваме отговори от институциите относно нелепата смърт на нашия колега и приятел Милен Цветков!

Като първа стъпка в тази посока ние организирахме инициативата с билбордите с лика на Милен, които да напомнят на всички ни, че тази касапница по пътищата на България е по-опасна и отнема повече човешки животи всяка година, отколкото вирусът, заради който обявихме извънредно положение. Крайно време е за извънредно положение и спрямо агресията на пътя и нулева толерантност към убийците на четири колела!

В 17 годишната си история сме доказали, че сме последователни и упорити в гонене на справедливостта. Особено когато каузите са за доброто на цялото ни общество и биха помогнали за спасяването на невинни човешки животи! Така че можете да сте сигурна, че ние няма да спрем дотук!

Поздравяваме ви за будната гражданска позиция и се надяваме да има повече непримирими хора като вас в това наше позадрямало общество.

С уважение:

целият екип на “Господарите”

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции