<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Здравният министър разреши посещенията на културни събития, отпускат нови 5 млн. лева за свободните творци (видео)

11 Май 2020
0 1029

Заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананниев разреши посещенията на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Здравният министър разреши посещенията на  културни събития, отпускат нови 5 млн. лева за свободните творци (видео)

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Здравният министър разреши посещенията на  културни събития, отпускат нови 5 млн. лева за свободните творци (видео)

Припомняме, че на 13 март бе въведено извънредно положение в България заради пандемията с коронавируса, което наложи затварянето на всички места, предполагащи струпвания на много хора.

Може до парка, но не и на кино. Какви са правилата в извънредно положение?

С настоящата заповед се разрешават отново и посещения на кина, като допустимата заетост на местата не трябва да надвишава 30% от максималния капацитет.

Боил Банов: Даваме три минимални работни заплати на артистите в страната (видео)

На брифинг на Министерството на културата Боил Банов обяви, че се отпускат допълнителни 5 милиона лева за подкрепа на свободните творци в четири програми за създаване на спектакли на театралното, музикалното, танцовото и визуалните изкуства. За всяка програма са предвидени по 500 000 лв. Предвиждат се на по-късен етап и 800 000 за разпространението на готовите културни продукти от четирите програми.

“Тъй като знаете, че това, което се отваря за зрителя е 30% от възможната пълняемост на салона, така че тази подкрепа е важна” посочи министър Банов.

Той допълни, че се готви “структурна подкрепа за утвърдени творци и организации” като малките арт кина, цирка и други неправителствени организации, които понасят тежки загуби в следствие на пандемията.

Здравният министър разреши посещенията на  културни събития, отпускат нови 5 млн. лева за свободните творци (видео)

Относно разрешението за посещение на кина, Банов поясни, че зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. 

Източник: Министерство на здравеопазването

Видео: Нова

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции