<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени създад...

Зрелищни снимки разкриват последствията от сблъсъска между две звезди в галактиката (видео и снимки)

06 Февруари 2020
0 240

В ново проучване, публикувано в “Astronomy&Astrophysics” на базата на наблюдения от Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA), изследователите показват последствията от сблъсъка между две звезди, пише DailyMail. Според тях газовете в мъглявината HD101584 са се образували вследствие на това, че една звезда, червен гигант, е погълнала по-малък спътник. 

 

 

„Звездната система HD101584 е специална по смисъла, че този „процес на смърт“ е прекратен преждевременно и драматично, тъй като близката звезда с ниска маса е била обхваната от гиганта“, казва Ханс Олофсон от Техническия университет в Челмс, Швеция, който ръководи скорошно проучване, публикувано в “Astronomy&Astrophysics”.

 

 

 

Зрелищни снимки разкриват последствията от сблъсъска между две звезди в галактиката (видео и снимки)

 

 

С наскоро заснетите изображения и анализи учените твърдят, че облакът е създаден, когато главната звезда на системата се е развила до червен гигант и в крайна сметка е станала достатъчно голяма, за да погълне по-малката звезда.

 

 

НАСА ПОЛУЧИ ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ДАННИ ОТ СОНДАТА “ПАРКЪР”, ИЗПРАТЕНА КЪМ СЛЪНЦЕТО

 

 

Според изследователите силният сблъсък създава сложната структура на газовете в мъглявината HD101584, по-специално спиралата на по-малката звезда към червения гигант в допълнение към струите газ, образувани в този процес. Тези струи са проникнали през изхвърления по-рано материал, образувайки газовите пръстени и ярките синкави и червеникави петна, които се виждат в мъглявината, твърдят учените. 

 

 

“В момента можем да опишем смъртните процеси, които са общи за много звезди, подобни на Слънцето, но не можем да обясним защо или как точно се случват те. HD101584 ни дава важни улики за решаването на този пъзел, тъй като в момента звездата е в кратка преходна фаза между по-добре изучените еволюционни етапи“, казва в изявление съавторът София Рамстед от Университета в Упсала, Швеция.

 

 

„С подробни изображения на средата на HD101584 можем да направим връзката между гигантската звезда, каквато е била преди, и звездния остатък, който скоро ще стане.“

 

 

ТЕЛЕСКОП ЗАСНЕ НАЙ-ДЕТАЙЛНИТЕ СНИМКИ НА СЛЪНЦЕТО ДОСЕГА (ВИДЕО)

 

 

В допълнение към осветяването на взаимодействието на звездите в техните етапи на смърт, изследователите казват, че откритието помага и да разберем как нашето собствено Слънце, което е червен гигант, може да изгасне. Може да се очаква, че и Слънцето бавно ще се разширява, поглъщайки газове и материали по пътя си, макар че тава едва ли ще стане в следващите 5 милиарда години.

 

 

НАСА ПУСНА СНИМКА НА СЛЪНЦЕТО, КОЕТО ИЗГЛЕЖДА КАТО ХЕЛОУИНСКА ТИКВА

 

 

 

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции