<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 89 са новите с...

Имунитетът срещу Covid-19 трае само 6 месеца, според изследване

18 Юни 2020
0 1573

Преживелите Covid-19 могат да бъдат защитени от реинфекция само за период от шест месеца, показва проучване, което поставя под съмнение перспективата за дълготраен имунитет срещу новия коронавирус, пише Daily Mail.

Учени от Амстердамския университет следели 10 доброволци в продължение на години и ги тествали всеки месец за четири сезонни и по-слаби коронавируси, които обикновено причиняват леки заболявания, подобни на обикновената настинка.

Те открили, че тези, които са били заразени със щамовете – от същото семейство като SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, са имали „тревожно кратък период на защитен имунитет“.

Имунитетът срещу Covid-19 трае само 6 месеца, според изследване
(Hyoung Chang/The Denver Post via AP)

Нивата на антитела – вещества, съхранявани от имунната система, които да позволят на организма да се пребори с нашествениците в бъдеще – спадали с 50% след половин година и напълно изчезвали след четири години.

Изучавайки как хората се възстановяват от вируси от същото семейство като този, който причинява Covid-19, учените казват, че техните изследвания са най-цялостният поглед върху това как може да работи имунитетът за болестта, появила се в Китай миналата година.

Как можем да избегнем втора вълна на епидемията, дори без ваксина

Но учените все още не са сигурни дали хората могат да хванат болестта повече от веднъж, тъй като вирусът съществува в науката само от шест месеца.

Имунитетът срещу Covid-19 трае само 6 месеца, според изследване

Последното проучване, което сочи, че имунитетът към Covid-19 ще продължи подобно време като защитата, осигурена срещу сезонен грип, не разкрива дали пациентите са страдали от по-малко тежки симптоми, след като са били заразени отново.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

Докладът идва, след като вчера шефът на британския фармацевтичен гигант AstraZeneca заяви, че експерименталната ваксина от Оксфордския университет срещу Covid-19, която произвежда, ще може да защити хората от заразяване с болестта в продължение на една година.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции