<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служител в са...

Истерията „коронавирус” обяснена простичко (видео+коментарът на “Господарите”)

10 Март 2020
0 22093

Коментар на “Господарите” в няколко точки за това защо се случва истерията около COVID-19 и доколко е правдоподобна.

  1. Колко е опасен коронавирусът?

Коронавирус не е по-опасен от всеки друг сезонен грип. Както при всеки друг грип по-сериозно застрашени са рисковите групи – хора със сърдечни и тежки хронични заболявания, възрастни хора със здравословни проблеми, увредена имунна система и хора без достъп до медицински и фармацевтични услуги. Здравите хора могат да изкарат болестта „на крак” без да усетят нужда от оставане вкъщи.

2. Защо тогава е истерията?

Проблемът е в разпространението. Именно леката симптоматика и фактът, че малко хора се задържат да се лекуват по домовете си, кара коронавирусът да се разпространява много по-бързо от повечето вируси. Ако нормален грипен вирус се предава от един заразен средно на човек и половина до двама други, коронавирусът се разпространява двойно повече – един заразен може да зарази трима-четирима души около себе си, като основната причина е, че заразеният продължава да ходи на работа и да следва ежедневната си програма, понеже не се чувства твърде зле.

3. Какви са правилните мерки срещу COVID-19?

Мерките, прилагани в държавите с доказани случаи на заболяване са основно изолирането на вирусоносителите с цел ограничаване на разпространението и свеждане до минимум на шанса вирусът да достигне до рисковите групи хора. Личните мерки с цел избягване на заразяване и пренасяне на вируса при възрастните членове от семейството са изключително важни. Те включват дезинфекция на ръцете и поставяне на маска или шал при посещение на възрастни и хора с влошено здраве, дори когато нямаме никаква симптоматика.

4. Трябва ли да ни е страх?

Не! Коронавирусът не е страшен. Дори не е опасен за хора в добро здраве, с нормално действаща имунна система. Единственото дългосрочно притеснение от вредата от коронавируса не е от медицинска, а по-скоро от икономическа гледна точка. Твърде дългият карантинен период, особено на територията на Китай или цели държави като Италия и спирането на производства и търговия, може да доведе до сериозни икономически сривове и рецесии.

5. Какво да правим?

Продължаваме смело с ежедневните си занимания. Няма място за притеснения. Ако искаме да се подсигурим допълнително, може да наблегнем повече на витамините и подсилването на имунната система. Мием и дезинфекцираме ръцете си и караме другите около нас да го правят редовно. Ако усетим неразположение, си оставаме вкъщи, свързваме се с личния си лекар по телефона, лекуваме симптомите, както го правим с всеки друг сезонен грип и си разцъкваме gospodari.com. Ако усетим влошаване, търсим личния си лекар за съвет и евентуална хоспитализация.

6. Кой има най-голям интерес да се паникьосваме?

По време на подобни кризи има много губещи, но и доста печеливши. Например, колкото по-голяма е паниката, толкова по-висок е рейтингът на медиите. Страхът ни кара да се презапасяваме с ненужни в повечето случаи неща, които сътветно ни се продават и на по-високи цени. Когато пък правителствата демонстрират решителни действия, това винаги покачва и доверието в тях. Ако едновременно с това има и опасност от мигранска криза на границата – рейтингът скача още повече. Фармацевтичните компании също реализират високи печалби от всякакви нужни и ненужни материали и лекарства, с които тъпчем шкафовете си.

7. Обобщение:

Място за паника няма. Има място обаче за по-отговорно самосъзнание. Хубаво е хората, които досега не са си мили ръцете да започнат да го правят. Не толкова заради вируса, а заради цивилизацията.

Хубаво е училищата и детските градини да се дезинфекцират по-често. Не заради вируса, а заради века, в който живеем.

Хубаво е, ако кашляме и кихаме, да си слагаме ръката на устата. Както и когато се прозяваме. Не заради вируса, а за да се различаваме от животните.

Хубаво е, когато видим човек с маска или с дръпнати очи, да не го сочим с пръст или убиваме с камъни. Не заради вируса, а заради Чарлз Дарвин.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deyan Radomirov

    12 Март 2020

    защо не мога да го сподлеля ???????????

Реакции