<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59776" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Казаха да се изследваме на частно”. Как властите реагират на съмнение за COVID-19

27 Март 2020
0 2906

Когато свекърва ѝ вдига висока температура и започва да кашля, Вера Богданова постъпва така, както съветва Министерството на здравеопазването. Но се оказва, че нещо не работи. Тя се озовава в ролята на човек, прехвърлян между различни иституции, а накрая получава разсеян съвет от спешен медик, работещ без предпазни средва: “ако искате тест за коронавирус, отидете в частна лаборатория”, пише Полина Паунова за Свободна Европа.

Заради пандемията от коронавирус България е в извънредно положение от 13 март. Към петък сутринта доказано заразените у нас са над 270 души. Още с въвеждането на извъредното положение здравните власти в страната обявиха и протокол, който пациентите трябва да спазват при респираторни заболявания, за да не разнасят евентуална зараза. Но случаят с Вера поставя въпроса за това дали този протокол се спазва от самите власти.

Всичко започва във вторник, когато 75-годишната свекърва на Вера вдига висока температура и започва да кашля. Семейството веднага изпълнява предписанията на министерството: “Обадих се на личния лекар, съобщих обстойно какво е състоянието на свекърва ми – отпаднала е, непрестанно спи, има висока температура, болки в тялото и суха кашлица”, разказва тя.

Обадете се на друг”

Общопрактикуващият доктор препоръчва обаждане до Спешна помощ. Оттам Богданова звъни на 112. “Тук започва едно дълго препращане – от 112 ни обясниха да се обадим на личния лекар. Дълго разказвах как съм говорила с личния лекар на свекърва ми и как именно докторката ни е казала да се обадим на Спешна помощ. Отначало ни казаха, че не могат да дойдат, после казаха да се обадим на регионалната здравна инспекция”, твърди Вера.

Тя отвръща, че няма как да звъни на РЗИ, че е направила всичко необходимо според прокотола и общопрактикуващият лекар в крайна сметка е казал на семейството, че трябва да се потърси спешен медик за състоянието на възрастната жена.

Спешният екип: лекар и полицай, без маски

“В крайна сметка след дълго увещаване казаха, че ще дойдат. Изумлението ми беше пълно обаче, когато пристигнаха екип от лекар и полицай”, продължава разказа си Вера. “Ние не влязохме при свекърва ми, а чакахме отпред, защото живеем заедно със сестра ми, аз работя и не мога да рискувам да пренеса заразата на други хора. Ето защо чакахме пред апартамента с готовност да направим нужното”, продължава тя.

След като от апартамента на пенсионерката в “Младост” 2 излизат докторът и полицаят, Богданова започва да разпитва какво се случва и какво трябва да прави. Полицаят отказва информация, и не става ясно защо присъства. Той и докторът са без предпазни маски, без ръкавици. “Изобщо не бяха екипирани и предпазени. И на тоя фон – полиция, без да е ясно кое налага подобно неща”, обобщава Вера.

Грип е, но се изследвайте на частно”

В крайна сметка става ясно, че лекарят е изписал антибиотик за единичен прием и с отложено действие. Притеснена за свекърва си, Богданова пита дали става дума а COVID-19 и не трябва ли жената, която е в рискова група, да бъде приета в болница. Спешният медик заключва, че става дума за грип и че пациентката ще се оправи.

Според разказа на Вера на десетките въпроси как лекарят е разбрал, че не става дума за коронавирус, отговор няма. Пациентката не е тествана. “Попитах го какво да правя, за да не разнеса евентуален вирус. Неекипираният доктор каза, че ако държим, можем да се тестваме в частна лаборатория”, продължава Богданова.

Тя опитва да зададе още въпроси – как да заведе болен човек до лаборатория, какви рискове крие това за нея. Те също остават без отговор, а спешният екип си тръгва с препоръката болната да държи връзка с джипито си.

Дойдоха в пълна екипировка”

На следващия ден подобрение на пациентката няма. Кашлицата става по-остра, температурата не спада. Вера ходи няколко пъти дневно до апартамента в “Младост” – носи на свекърва си витамин С, лимони и храна, оставя ги пред вратата и си тръгва, за да нямат физически контакт. “Междувременно отново започнах да звъня на нашата докторка, само че телефонът й вече беше изключен”, допълва тя.

Тогава семейството решава всички да се тестват в частна лаборатория. “Обадихме се и разбрахме как можем да постъпим – извикахме лаборант при свекърва ми, екипът дойде напълно екипиран. И направи тестове. Вече са изключени грип А и Б, очакваме резулат за коронавирус”, казва Вера.

Тя е тествала и себе си, защото всеки ден ходи на работа в транспортна фирма. “Взели сме всички предпазни мерки, разменяме документи с шофьорите на камионите без да се виждаме и прочие, но не мога да бъда безотговорна към голям брой хора и да ги заразя”, допълва тя.

Екипът Свободна Европа потърсил за коментар здравното министерство с въпроси защо е нарушен протоколът на действие в ситуация на пандемия и защо спешния екип не е бил екипиран. Оттам заявили, че ще проверяват сигнала.

По-късно през деня, в петък, Вера Богданова се обадила в редакцията на Свободна Европа, за да съобщи, че тестът на свекърва ѝ и за коронавирус е отрицателен.

Спорът за тестовете

Разказът ѝ идва на фона на обществения спор за това дали България трябва да премине към масови тестове за коронавирус. Според част от медиците само такава мярка може да даде обща картина на заболеваемостта в страната. Националният щаб за борба с вируса обаче е против.

В четвъртък вечерта министър-председателят Бойко Борисов обяви компромисното решение, че ще се премине към по-масово тестване сред избрани групи работещи – полицаи и шофьори на градския транспорт.

По-рано тази седмица Световната здравна огранизация (СЗО) призова за по-активни мерки за противодействие на пандемията от коронавирус. Мерките за физическо дистанциране само забавят разпространението на вируса, но не могат да го изкоренят. Отменените събития, затворените училища и препоръките за оставане у дома само “купуват” на държавите време, в което да разработят целенасочени мерки за атака на вируса, предупредиха служители на агенцията на ООН в сряда. Ето защо СЗО препоръчва масово тестване на населението.

До момента подходът за масов скрининг на населението е предприет от няколко държави. Първата от тях е Германия, в която процентът на смъртност от коронавирус е много малък – 0,5%. Белгийските власти обявиха, че преминават към масов скрининг и изледвани ще бъдат по около 10 000 дневно. Великобритания, която първоначално беше привърженик на по-либерални мерки, също започва масово тестване. Румъния също обяви в четвъртък, че има такива намерения.

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.
Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции