<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фънки и Коцет...

Как Здравната каса лишава пациенти от животоподдържащи медикаменти? (РЕПОРТАЖ)

10 Май 2020
0 5575

Скъпи приятели, ежемесечно Националната здравноосигурителна каса извършва актуализация на списъка с лекарства, които се покриват напълно или частично за различни групи пациенти. Оказа се обаче, че тези актуализации оставят много пациенти без техните животоподдържащи медикаменти. Над 1600 медикамента са отпаднали от списъците – някои от тях са заменени с други (най-често български се заменят с вносни лекарства), а други вече нямат дори заместители, които да се финансират от НЗОК.

Към нас се обърна пациентка с множество заболявания, която се нуждае от комплексно лечение. Тя сподели колко е трудно да се намери правилния набор от медикаменти, които хората в нейното състояние да приемат, и колко често се налага да променя цялото си лечение заради актуализациите в списъците. Ежемесечно лечението й струва над 400 лв., а пенсията по болест, която получава, е едва 265 лв.

Във видеоразговора с нашата репортерка Виктория Симеонова пациентката обърна внимание и на още един проблем, свързан с финансирането от Здравната каса. През есента на 2019 година НЗОК обеща да осигури 1500 сензора за болни от диабет. Такива, вече повече от половин година по-късно, не са били получени. Официалното становище на институцията е че в България няма официален вносител на тези устройства. В действителност обаче, много българи с това остро заболяване сами си купуват сензори, въпреки оскъдните средства, с които разполагат.

Обръщаме се към Министерството на здравеопазването и към Националната здравноосигурителна каса с въпрос: Ще се вземат ли адекватни мерки, за да се осигурят медикаменти и лечение на всички български граждани, които имат нужда от подкрепата на държавата, за да живеят нормално? Надяваме се институциите да се погрижат за тях и ще проследим как това ще се случи.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции