<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО: Умората ...

Как мрежата беше завладяна от конспиративните теории на Д-р Джуди Майковиц срещу Covid-19 (видео и снимки)

15 Май 2020
0 7938

Вече стана ясно, че обвиненията на Джуди Майковиц срещу големите фармацевтични компании, Бил Гейтс и Световната здравна организация за Ковид пандемията са дело на дискредитиран мърморко, но учените са все по-обезпокоени от ефектите на нейните думи във времена, в които конспиративните теории, касаещи здравето на хората, придобиват значителен подем, пише Guardian.

Видеото на Майковиц е взето от по-голям материал, който предстои да излезе в документален филм, озаглавен „Пандемик”. В него вирусологът обвинява въведената в САЩ карантина срещу коронавируса в конспирация, поведена от фармацевтичната индустрия, Бил Гейтс и Световната здравна организация, целяща да срине имунната система на хората и да ги направи по-възприемчиви към Ковид-19. Тя открито заявява, че носенето на предпазни маски е опасно за здравето, защото „буквално задейства собствените вируси” на човека.

Как мрежата беше завладяна от конспиративните теории на Д-р Джуди Майковиц срещу Covid-19 (видео и снимки)

Обвиненията на Майковиц са отчасти насочени към доктор Антъни Фаучи, който е лицето на научната администрация на президента Тръмп в борбата с Ковид-19. Според нея той е потулил изследванията ѝ в Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания.

Видеото достигна над 7 милиона гледания в YouTube, преди да бъде свалено заради разпространение на фалшиви сведения. Facebook  предприе същите действия, след като видеото бе публикувано в различни антиваксърски групи. Но различни крайнодесни медии продължиха да промотират Майковиц.

Професор Ерик Оливър, автор на книга за конспиративните теориии и разпространението на фалшива информация споделя, че тези от тях, отнасящи се до медицински въпроси, са най-разпространените по света и на тях най-много се вярва.

„Когато направихме проучвания, постоянно си задавахме въпроса: “Мислите ли, че Администрацията по лекарствата за храните умишлено е задържала естествените лекове за рак поради тайния натиск от фармацевтичната индустрия?” Обикновено в нашите проучвания около 40% от хората са съгласни с подобни твърдения и това е една от най-често срещаните теории на конспирацията“, казва той.

“Конспирациите, касаещи здравето и медицината работят, защото много често те не са идеологичаски като останалите теории”, допълва Оливър.

В четвъртък Майковиц участва в двучасово предаване на Truth News Network, в което заяви, че Ковид-19 е само последната брънка от веригата фалшиви здравни кризи, създадени от медицинската индустрия заедно с фондацията на Бил Гейтс заради печалба.

„Преминахме през свински грип, птичи грип, СПИН. Всички пандемии, епидемии са всъщност измами с цел контрол, за да управляват здравната ни система. Това буквално довежда до фалит нашата страна“, каза тя. „Една трета от нашия брутен вътрешен продукт е в тази “медицинска кабала”. Здравната застраховка, която никога преди не ни е трябвала, сега ни струва хиляди долари месечно. Застраховка за какво? Така че можете да си купите техните химиотерапии, които буквално не помагат на никого”, заяви Майковиц.

Как мрежата беше завладяна от конспиративните теории на Д-р Джуди Майковиц срещу Covid-19 (видео и снимки)

Научната общност отдавна загуби доверие в Майковиц, когато през 2009 година списанието „ Science” оттегли статия, в която тя бе съавтор и в текста се твърдеше, че изследванията ѝ са установили, че ретровирус в мишките причинява хронична умора.

Също така, тя бе дискредитирана заради изказванията ѝ, че е направила пробив в изследванията за лечението на ХИВ, само и само Фаучи да спечели от патенти с цената на милиони човешки животи.

Нищо от това обаче не спря книгата на Майковиц, озаглавена „Чумата на корупцията”, да се превърне в бестселър още при издаването ѝ миналия месец.

Как мрежата беше завладяна от конспиративните теории на Д-р Джуди Майковиц срещу Covid-19 (видео и снимки)

Професор Оливър смята, че що се отнася до конспирациите в медицината, всичко се свежда до страха от неизвестното. Те имат по-голям ефект не само защото пряко касаят човешките животи. За разлика от другите политически конспирации, тези, касаещи живота и здравето, имат и дълбоки основи.

Но за разлика от повечето теории, които така или иначе нямат реален ефект, медицинските конспирации могат да доведат до смъртоносен резултат. Така например анти-ваксърските движения допринесоха за епидемията от морбили в САЩ и други страни през миналата година.

Детският паралич остава разпространен в Пакистан отчасти и заради информационни кампании, които твърдят, че ваксините са разработени от ЦРУ с цел да доведат до стерилитет сред мюсюлманските мъже.

Преди две десетилетия в Южна Африка президентът Табо Мбеки се бе обградил с учени, които твърдяха, че ХИВ-вирусът не причинявал СПИН, което струваше животите на стотици хиляди хора заради блокиране на доставките на лекарства в болниците, които предпазваха млади майки от предаването на вируса на техните новородени деца.

Най-после, изследване върху милиони потребители във Facebook, публикувано от списание „Nature” посочва, че групите, които се противопоставят на ваксиниранията, са много по-ефективни в дискусиите, отколкото тези, които подкрепят официалната наука. Този факт, който илюстрира нарастващото недоверие към научните експертизи може да доведе и до разпалване на огнищата от коронавирус.  

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции