<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как сиренето поскъпва с 4 лева от щанда до касата?

09 Януари 2017
0 20175

Комисията за защита на потребителите се натъкна на поредна злоупотреба във верига магазини у нас.  Хипермаркетите „Т-маркет“ са заблуждавали клиентите си за цената на предлаганите продукти. Една и съща стока е имала две различни цени – по-ниска на рафта и по-висока на касата. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно колективен иск на регулатора срещу веригата.

 

Искът срещу „Т-маркет“ е заведен заради нелоялните практики в супермаркет в пловдивския ж.к. Тракия.

 

След проверка в няколко обекта на веригата е установено, че потребителите плащат с до 4 лева над цената, посочена на опаковката, за разфасовки кашкавал. Причината е в разминаване между цената на опаковката, ориентираща клиента при вземане на решение за покупка, и тази на рафта, която се маркира на касата. В общия случай потребителите са плащали с 2 лева повече, пише ureport.bg.

 

Например, при поставена цена 12.29 лева за кг и 2.26 лева за разфасовка от 192 гр вакуумиран кашкавал, на касата стойността на кг излиза 14.34 лв. и съответно опаковката 2.76 лева. Т.е. клиентът плаща над 2 лева повече, отколкото би следвало. Нарушението е констатирано за близо 10 вида продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

 

Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата. Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции