<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Анонимни тър...

Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще могат да вземат безлихвен кредит в размер до 1500 лева

25 Март 2020
0 3117

Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които извънредното положение и пандемията от COVID-19 нанасят на българската икономика. Тези средства ще отидат за здравеопазване, бизнес и социални плащания, това обясни в ефира на Сутрешния блок по bTV министърът на икономиката и енергетиката Емил Караниколов.

Борисов: Държавата заделя 4.5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (видео)

„500 млн. ще покрият допълнителни плащания за здравните нужди и за работа на лекарите. Те ще се разпределят между МВР, МЗ и МО“, заяви Караниколов.

„Служители, които са пуснати в неплатен отпуск могат да вземат безлихвен кредит до 1500 лева само срещу трудов договор, като няма да се гледа друго“, съобщи още министърът.

Гърция отпуска по 800 евро безвъзмездна помощ на хората, които останат без работа заради пандемията

По думите на Караниколов парите за това ще дойдат от Българската банка за развитие (ББР) и ще бъдат предоставени на търговските банки.

„Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение на новите и вече съществуващите кредити“, отбеляза той.

Според Емил Караниколов бизнесът може да си позволи да покрива 40% от възнаграждението на служителите, които в момента не работят. Той определи действията на БНБ, която прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лева във връзка с пандемията от коронавирус, като много адекватни.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министърът на икономиката и енергетиката отбеляза, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

„Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании“, каза той.

За битовите сметки Караниколов увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още в случай, че е необходимо.

Източник: bTV

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции