<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=65081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж се покате...

Китайски град иска да следи постоянно своите граждани чрез приложение за здраве

27 Май 2020
0 423

Планът на китайски град да използва приложение за смартфони, за да проследява редовно здравословното състояние на своите граждани, предизвика опасения, че правителството може да използва пандемията COVID-19 като извинение за затягане на държавния контрол над хората, пише Daily Mail.

Ханджоу, голям град в източен Китай, предложи постоянно да се използва мобилна програма за наблюдение на начина на живот на жителите, например колко те спортуват, пият или спят.

Местните представители казват, че софтуерът, който би черпил и споделял чувствителната информация на гражданите от медицинската им документация, би могъл да помогне на властите да водят статистика за здравословното състояние на 10 милиона души в града.

Но новината веднага предизвика озлобление и недоволство сред потребителите в различни китайски социални медии. Някои хора в мрежата изразиха опасенията си относно безопасността на своите данни, други критикуваха властите на града, че нарушават личния им живот и разширяват държавния мониторинг в името на епидемичния контрол.

Ханчжоу, столицата на провинцията Джъдзян, беше един от първите градове в Китай, използващ приложение, за да предотврати разпространението на COVID-19. От средата на февруари градът изисква всички негови граждани да използват смартфоните си, за да сканират обозначени QR кодове и така да докажат, че не са носители на новия коронавирус. Това се случва винаги, преди хората да могат да влязат в обществени места или да използват обществен транспорт.

Китайски град иска да следи постоянно своите граждани чрез приложение за здраве

Правителството на града миналата седмица заяви, че иска да приложи метода за контрол на здравето в по-широко и редовно приложение.

Според план, издаден от Общинската здравна комисия, на всеки жител на Ханджоу ще бъде издадена цветна карта, с цветовете от лилаво до зелено. Плътният лилав означава нула точки или лошо здраве, докато плътният зелен означава 100 точки или добро здраве. Гражданите ще бъдат насърчавани да останат в „зелената зона“.

Длъжностните лица казват, че също възнамеряват да преглеждат и дават оценки на жилищни комплекси, квартали и компании въз основа на цветните кодове на своите жители и служители.

Китай е изправена пред широки съмнения и критики относно използването на изкуствен интелект за наблюдение на своите граждани по време на пандемията. По-рано този месец беше разкрито, че китайски служители инсталират охранителни камери точно пред домовете на хората, за да предотвратят втора вълна на заразата.

Китайски град иска да следи постоянно своите граждани чрез приложение за здраве

Експерти заявиха, че правителството е поставило монитори, насочени директно към входните врати на хората, за да се гарантира, че няма да излизат.

Счита се, че именно в Китай са петте най-наблюдавани градове в света. Мнозина сравняват страната с дистопичната система, ръководена от измислния държавен лидер Биг Брадър в романа на Джордж Оруел „1984“.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции