<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=87248" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте защо им...

Китай неволно призна за ниска ефективност на ваксините си, после се отметна

12 Април 2021
0 560

Директорът на Китайския център по контрол на заболяванията призна, че ваксините срещу Covid-19, разработени в азиатската държава, имат ниска ефикасност. Малко по-късно той се отметна от думите си и заяви, че е бил разбран погрешно, предаде Свободна Европа.

По време на конференция на 10 април Гао Фъ, съобщи, че Китай “обмисля как да разреши проблема с ниската ефикасност на своите ваксини.”

Китай ядоса правителства с анални проби за Covid-19 на чужденци

“Официално обмисляме дали да използваме ваксини, разработени по различен метод,” каза той. Тогава Гао обяви, че една от възможните стратегии е промяна в броя дози на човек, както и на периода между поставянето на първата и втората доза. Той също намекна, че правителството обмисля използването на технологията РНК, която се прилага при ваксините на Pfizer и Moderna.

Китай неволно призна за ниска ефективност на ваксините си, после се отметна

Това беше първият случай, в който длъжностно лице в китайското правителство признава публично, че ваксинационните препарати, разработени на вътрешно ниво, не създават достатъчно силен имунитет срещу Covid-19.

От своя страна китайското правителство бързо премахна от социалните мрежи публикациите относно конференцията.

Малко по-късно китайският държавен вестник Глобал Таймс публикува статия с коментар на Гао, според който изказването му за ефикасността на китайските ваксини е било разбрано “напълно погрешно.”

В нея, той казва, че “степента на защита при всички ваксини в света понякога е висока, понякога е ниска”, а въпросът за подобряването им трябва да се разгледа от “учени по цял свят”.

Китайското правителство е сключило договори за доставка на милиони дози ваксини за други държави, сред които Мексико, Турция, Унгария, Сърбия, Бразилия и Чили. Около 35 милиона китайски граждани са получили по две дози от местните ваксини, а други 65 милиона са получили по една доза от тях. Китайските власти все още не са одобрили използването на чуждестранни ваксини за населението си.

Китай неволно призна за ниска ефективност на ваксините си, после се отметна

Според бразилско проучване китайският препарат Синовак е ефективен за предотвратяването на симптоматични случаи само в 50.4 процента от заразените с Covid-19. Изследване на Чилийския университет сочи, че ваксината Синовак е ефективна за предотвратяване на разпространението на Covid-19 в 54% от случаите две седмици след прилагането на втората доза .

Компанията твърди, че ефективността на ваксината ѝ достига до над 74%.

Според Световната здравна организация ваксините срещу Covid-19 трябва да имат поне 50% ефектикасност срещу заразяване, за да бъдат прилагани.

За сравнение, ваксинaта Pfizer/BioNTech е ефективна за предпазването от Covid-19 в 94% от случаите, сочат статистики, публикувани от Израелското министерство на здравеопазването в началото на март тази година.

Китайските ваксини използват традиционния метод за създаване на имунитет с неактивен вирус.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции