<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64773" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече има над 5...

Китай остава във „военен режим“ заради страха от втора вълна на Covid-19

22 Май 2020
0 2696

Шепа хора посетиха наскоро популярна арт локация в Пекин, където са едни от първите галерии в света, отворили отново след избухването на Covid-19.

След като беше затворен през по-голямата част от годината, Центърът за съвременно изкуство UCCA, отново посрещна своите посетители тази седмица. Маските за лице са задължителни. В галерията могат да влизат до 30 души, като всички те трябва да стоят на разстояние от 1,5 метра едни от други, пише Telegraph.

На вратата посетителите биват посрещани с робот с функция за лицево разпознаване, измерващ температурите им, а охранител учтиво ги моли да се регистрират с лични данни в мобилно приложение, за да подпомогнат проследяването на заразни лица.

“Това са отлични произведения на изкуството”, казва 20-годишният Ченг Люкай, студент, като посочва една видео инсталация. „Вече не се страхувам от заразяването.“

Това е новото нормално за Китай, тъй като страната, в която се появи пандемията от коронавирус, постепенно премахва карантината. Въпреки това тя се бори с втора вълна от инфекции.

Китай остава във „военен режим“ заради страха от втора вълна на Covid-19

Градските власти казват, че Пекин остава във “военно положение” срещу вируса, което е сигнал за всички да бъдат бдителни.

Ежедневно се съобщават данни за нови, макар и малко на брой инфекции, които често се появяват в клъстери по границите с Русия и Северна Корея. Цели градове отново са карантирани, като гражданите са принудени да остават у дома за цели 35 дни.

В Шанхай например 20 души бяха принудени да останат в карантина, след като в понеделник бе открита една инфекция – първата от два месеца насам.

Около половин дузина случаи, открити в началото на май в Ухан, тревожат населението. Именно това е градът, от който заразата тръгна и завладя цялата планета.

Въпреки всичко масовото тестване се оказа предизвикателство, като дългите опашки затрудняват социалното дистанциране. Освен това тестовете не могат да кажат колко хора предстои да бъдат инфектирани.

Китай остава във „военен режим“ заради страха от втора вълна на Covid-19

Пътуващите, които минават през определени засегнати райони, като Ухан, все още са длъжни да останат в карантина при пристигането си, като температурите им се мерят многократно в рамките на деня. Те носят сензори или камери, инсталирани на вратите им, за да се гарантира спазването на противоепидемичните мерки.

Много правила има и за делегатите, присъстващи на годишните заседания на парламента в Китай, които започнаха тази седмица.

Влизането в обществени зони като открити паркове, търговски центрове, банки и барове означава хората да се подлагат на чести проверки на температурата. Всеки един от тях трябва да показва и „зелен“ здравен код – профил на риска от заразяване – и да регистрира личните си данни, като име, мобилни номера и идентификационни номера.

Китай остава във „военен режим“ заради страха от втора вълна на Covid-19

Много ресторанти вече започнаха да позволяват на по-големи групи да вечерят заедно, отхлабвайки предишните правила за един човек на маса. Но на повечето заведения все още не им е позволено да работят на пълен капацитет, за да поддържат здравословно разстояние между клиентите си.

Фитнес и киносалоните също бавно се отварят, макар и като другите закрити пространства да продължават да изискват от хората да носят маски и да поддържат разстояние. Някои компании все още оставят служителите да работят от къщи, разчитайки на виртуалните срещи.

Китай остава във „военен режим“ заради страха от втора вълна на Covid-19

Влизането и излизането от жилищните кооперации все още изисква пропуск, за да се докаже адресът на пребиваване и да се поддържа нисък брой на гостувания при близки. А залепените стикери на подовете в асансьорите показват нужното разстояние между хората и са се превърнали в обичайна гледка.

Докато маските вече не са задължителни на открито, на практика хората продължават да ги носят заради постоянните страхове от заразяване.

Източник: Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции