<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=93828" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Кой е Николай Василев – кандидатът за премиер, излъчен от Слави Трифонов

12 Юли 2021
0 10694

Николай Василев едва ли има нужда от представяне за хората, които имат спомен за управлението на кабинета “Сакскобургготски” и “Станишев” – едно от знаковите лица в групата на т.нар “царски юпита” се завръща в политиката след повече от десетилетна пауза, припомня ни сайтът Булевард България

Слави Трифонов обяви, че ще управлява сам и представи предложението си за правителство (видео)

Днес Василев беше предложен от Слави Трифонов за министър-председател на евентуалния бъдещ кабинет на “Има такъв народ” в 46 Народно събрание, при това в самостоятелно управление на малцинството.  

За 51-годишния икономист това би било трето участие в състава на Министерски съвет в последните 20 години. Той беше един от участниците в инициативата “Българският Великден” (създадена по време на правителството на Иван Костов), които няколко месеца по-късно се оказаха най-активните говорители на новосъздаденото Национално движение “Симеон Втори”. 

Възпитаник на Университета за икономически науки в Будапеща, на Щатския университет в Ню Йорк, университета “Брендайс” в Уолтъм и “Кейо” в Япония, Ваисилев беше избран за вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001-2003). При разместването на ресорите в средата на мандата, той смени икономиката с транспорта и съобщенията. 

Кой е Николай Василев &#8211; кандидатът за премиер, излъчен от Слави Трифонов
Снимка: бТВ

През 2005 г. той стана част и от квотата на НДСВ в правителството на Сергей Станишев (Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС), като пое управлението на държавната администрация и административната реформа. 

От 2009 г. Николай Василев се занимава с частен бизнес като управляващ партньор в компанията “Експат Капитал”. 

“Животът и кариерата му са преминали през шест държави, като е живял, учил и работил в Унгария, Русия, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща, работил е за швейцарската банка UBS като асоцииран директор в офисите в Токио, Ню Йорк и Лондон, старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон”, каза Трифонов по време на представянето му. 

Николай Василев е сред поддръжниците на влизането на България в еврозоната (заради която подкрепи сделката за акциите на ПИБ през 2020 г.) и критикуваше остро Кирил Ананиев за последния бюджет на ГЕРБ – “социален, разхитителен бюджет на правителство като за последно, който няма нищо общо с политики, свързани с борбата срещу коронавируса”. 

А във видеото по-горе можете да си припомните от едно негово участие в блиц-интервю за “Господари на ефира” през 2005 година, докато е министър в кабинета Сакскобургготски, заедно с друг представител на властта – Филиз Хюсменова.

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции