<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът е бил в Италия още в края на миналата година?

27 Март 2020
0 3472

Учени се опитват да разберат дали коронавирусът Covid-19 всъщност не се е разпространил в Италия още в края на миналата година. Вниманието им е привлякъл фактът, че по това време е забелязано значително увеличение на приетите в болници заради пневмония и грип, пише Daily Mail.

По-високата бройка пациенти с подобни оплаквания е забелязана в Милано и Лоди – два от най-тежко засегнатите градове на Ломбардия, между октомври и декември.

Адриано Декарли, епидемиолог от Миланския университет, не може да даде точни данни, но казва, че със „стотици“ повече пациенти са били приети в болница през последните три месеца на 2019 г. с пневмония и грипоподобни симптоми, а някои от тях са починали.

Декарли прегледал болничните записи и други клинични подробности за тези случаи, включително за хора, които по-късно са починали у дома. Идеята му е да се разбере дали новата коронавирусна епидемия не е била в страната много по-рано, отколкото се предполага.

„Искаме да знаем дали вирусът вече е бил тук, в Италия, в края на 2019 г. и – ако да – защо е останал неоткрит за сравнително дълъг период от време, за да можем да имаме по-ясна картина, в случай че трябва да се сблъскаме с втора вълна на епидемията“, каза той.

Декарли добави, че след приключване на изследването му, местните здравни власти могат да решат да поискат разрешение за ексхумиране на тела на хора със съмнителни симптоми.

Откриха нулевия пациент с коронавирус в Ухан – 57 годишна продавачка на стриди

Световната здравна организация смята, че новият коронавирус COVID-19 се е появил за първи път в китайския град Ухан през декември месец 2019 година.

Доста експерти поставят под съмнение хипотезата, че новият вирус е циркулирал в Европа преди края на миналата година.

„Смятам, че е много малко вероятно вирусът да е бил в Европа преди януари“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, който проследява развиващата се пандемия.

Хънтър каза, че ако италианските учени не получат положителни резултати от взетите и съхранявани проби по това време, тогава предположението им не би трябвало да се приема от научната общност.

Той добави, че знаейки колко е заразен вирусът и какво е съотношението на пациентите, които не показват симптоми в сравнение с тези, които се разболяват, е „немислимо, че не бихме имали голяма епидемия на Стария континент много по-рано, ако всичко това е истина.

Италия, която сега има най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в света, регистрира първия си случай на зараза на 21 февруари, въпреки че някои учени смятат, че вирусът е започнал да се разпространява в страната поне месец по-рано.

Шефът на СЗО: Времето да действаме срещу коронавируса беше преди повече от месец

„Вирусът вече беше тук през втората половина на януари“, казва Масимо Гали, ръководител на отделението по инфекциозни болести в миланската болница „Сако“ и професор в катедрата по биомедицински и клинични науки в Миланския университет.

Той обаче каза, че вероятността вирусът да е циркулирал в Италия преди януари е „много ниска“.

Джузепе Ремузи, директор на Института за фармакологични изследвания „Марио Негри“ в Милано, заяви, че някои семейни лекари в Ломбардия са съобщавали за необичайни случаи на пневмония в края на миналата година, които сега изглеждат потенциално подозрителни.

Той заяви, че сред тези случаи има няколко с двустранна пневмония, което означава, че са засегнати и двата лоба на белия дроб, с висока температура, кашлица, умора и затруднено дишане.

Ремузи смята, че ако доказателствата за случаи на COVID-19 в Италия още през ноември се потвърдят, това може да е сигнал, че вирусът може да остава неоткрит с месеци.

По неговите думи някои доклади в научни списания също са накарали други учени да се запитат дали вирусът може да се е появил в Китай още през октомври.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции