<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=73282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Критики и обвинения в зависимост прозвучаха по време на изслушването за България в Европарламента (видео)

11 Септември 2020
0 3695

Остри критики и обвинения в зависимост прозвучаха от депутати в Европарламента по време на дебат с основна тема България, предаде bTV.

“Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение”, заяви Йончева и посочи, че самият факт, че дискусия ще има означава, че на страната се гледа по различен начин. По думите ѝ за България ще има конкретни последствия и “правителството не бива да има никакви илюзии”.

Елена Йончева. Видео: bTV

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков (ГЕРБ) отговори, че докато колегата му се радвала, че има обсъждания за страната, той внасял конкретни предложения в Европейския парламент и посочи, че “трябва да се държим със самочувствие и достойнство там”.

“Критики са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България спира да съществува, само ни потиска”, заяви той. И определи като рутинно вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на което страната бе остро критикувана. Според Новаков се създавало впечатление, че чакаме Големия брат да ни се скара някъде отвън.

Андрей Новаков. Видео: bTV

За ситуацията в България обаче този четвъртък се говори много повече, отколкото за тази при съседите. Тонът на моменти беше изненадващо остър, стигна се дори до обвинения, че самата комисия е зависима от българските власти.

Критики и обвинения в зависимост прозвучаха по време на изслушването за България в Европарламента (видео)
Софи инт Велд

„България е на 111-то място в индекса за свобода на медиите. Как може да сте на 111-то място и същевременно ефикасно да се борите срещу корупцията?“, попита Софи инт Велд от „Обнови Европа“.

„Ситуацията е тревожна. Има дълбоко вкоренена корупция. Позицията на главния прокурор съвсем не е независима, а под контрола на правителството“, заяви Тинеке Стрик от групата на Зелените.

„Сигурно някои хора следят днешното заседание. Гешев, който беше поканен миналата година. Сигурно с открито гърло се смеят над тези процедури на ЕС. Особено като познават реалността“, каза Клер Дали от групата на Европейската обединена левица.

Критики и обвинения в зависимост прозвучаха по време на изслушването за България в Европарламента (видео)
Клеър Дейли

Замeстник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова отчете положителни резултати за страната ни. Така си навлече обвинения в некомпетентност или зависимост от българските власти. А ето как им отговори тя:

“Европейската комисия не е член на Конституционен съд. Комисията не може да влезе и в ролята на прокурор. Не може да влезе и в ролята на арбитър във вътрешнополитически план. Тук трябва да се намесят държавите членки“, заяви Йоурова.

Критики и обвинения в зависимост прозвучаха по време на изслушването за България в Европарламента (видео)
Вера Йоурова

А иначе в първите дни на октомври в пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе дебат за върховенството на закона в България, съобщи Елена Йончева. Тя добави и че в момента работи по изготвянето на резолюция по въпроса.

Не е ясно дали и кога ще отпадане Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни.

Видео: FB/Надежда Ганева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции