<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36493" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Марков с нецензурна защита на Добрев в НС: Депутатите явно трябва да живеят в колиби

10 Април 2019
0 252

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков и лидерът на НФСБ Валери Симеонов защитиха емоционално от парламентарната трибуна колегата си Делян Добрев и отказаха да подкрепят оставката, която вчера подаде заради Апартаментгейт. Въпреки това, мнозинството прекрати пълномощията му като народен представител, както заради категоричната му воля този път това да се случи (миналата година той подаде оставка заради Кумгейт, но тя беше отхвърлена), така и заради решението на Конституционния съд, че парламентът няма право да не приема оставка, подадена от депутат.

 

"Когато се гласува оставка на народен представител, ние нямаме друг избор, освен да я гласуваме. Така наречената обвързана компетентност. Длъжни сме да го направим. Въпреки това решение на Конституционния съд, аз ще се ползвам от прякото действие на българската Конституция, която ме задължава да гласувам по съвест, и няма да подкрепя оставката на Добрев", заяви Марков, който е бивш конституционен съдия и заяви, че не е съвсем съгласен с въпросното решение на съда.

 

"Освен 30 години по-късно да върнем Закона за собствеността от комунизма. Семейство има право на едно жилище. Имаш второ жилище – може, но по наследство. До две години трябва да го прехвърлиш на децата. Нямаш деца – развеждаш се. Ако колегата иска да ми продаде апартамента си – да заповяда пред община "Триадица". Това ли трябва да е България?", възмути се Марков.

 

Според него "историята с апартаментите" на хора от политиката е минала всякакви граници. А прекият резултат бил:

 

"М*йната му на свободния пазар, м*йната му на свободното договаряне, м*йната ѝ на частната собственост…".

 

След тези нецензурни реплики председателят на НС Цвета Караянчева опита да го прекъсне с думите:

 

"Г-н Марков, моля ви, много ви моля…".

 

Марков обаче отвърна емоционално:

 

"В какво да живеят народните представители, в колиби ли? Аман вече от тези апартаменти…".

 

По думите му Делян Добрев е честно момче.

 

Гласувах "против" оставката на Делян Добрев, защото дори и в политиката трябва да има здрав разум, заяви пък бившият вицепремиер Валери Симеонов пред журналисти, като уточни, че и колегите му от НФСБ също не са подкрепили оставката му, защото е "кадърен човек, отговорен, изключителен специалист в енергетиката и икономиката". По думите му всеки има предел на поносимост и търпимост, "освен помиярите" – така той коментира решението на Добрев.

 

"Този отвратителен процес, на който сме свидетели, трябва да бъде прекратен. В следващото Народно събрание никой, който няма апартамент, не дай си Боже да има фирма и е "бизнесмен-изедник", да не си помисля да се кандидатира. За народни представители трябва да се кандидатират само малоимотни хора. Хора, които нямат собственост, които спят под мостовете на Перловска река и които са клошари. Те ще бъдат с предимство. Само такива хора имат право да бъдат в политиката. С други думи свидетели сме на едно опростачване в политиката, експлоатиране и спекулиране с най-низките чувства на българския народ, със злобата и завистта и неудовлетвореността от живота", каза още той, като подчерта, че това се случва с активното съдействие на медиите.

 

След това Симеонов директно атакува премиера:

 

"Когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия да подават оставки, в крайна сметка неизбежно възниква въпросът и за твоята оставка. Защото това означава, че тази партия няма право да управлява и да участва в управлението на държавата. Донякъде, няколко оставки – да, но хора, които поради някаква причина са принуждавани да си подават оставките, защото техни роднини имали някакви имоти – това е болшевизъм, връщане на времената от първите дни след 9 септември, свидетели сме на болшевизация на обществото в момента".

 

Това е стандарт, който се спазва в ГЕРБ от всички – при съмнения, при сянка от съмнения, се подават оставки, коментира обаче депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той отбеляза, че така се прави в доста общества.

 

"Всяко нещо е риск, въпросът е, че когато има единен стандарт, трябва да е единен, а не двоен, отговори той на въпрос толкова оставки няма ли да доведат в крайна сметка до предсрочни парламентарни избори", добави Биков и определи решението на колегата си Добрев като достойно.

 

"Предполагам, както и той каза, че тази помия, която се излива върху него, му е дошла в повече", изтъкна народният представител.

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции