<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61760" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР блокира село заради беглец с коронавирус

14 Април 2020
0 162

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която поставя под 14-дневна карантина старозагорското село Паничерево, където живее доказано болен пациент с COVID-19, който по-рано избяга от болница и се прибра вкъщи с такси, пише Mediapool. Впоследствие той беше издирен от органите на реда, а селото – затворено с жандармерия.

От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 болни, а 9 са под карантина.

Утре предстои здравните власти да отидат на място, за да тестват контактните с беглеца хора.

Заповедта на здравния министър предвижда в селото да се въведат строги противоепидемични мерки, считано от 15 април. Забранява се влизането и излизането от с. Паничерево на всички хора, пребиваващи на територията на населеното място.

Снимки във Фейсбук вкараха мъж от Варна в ареста заради нарушена карантина

Хората с постоянен или настоящ адрес в селото, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20 ч. на 15 април. Изключение от забраната ще се допуска само за служители на регионалните здравни инспекции, МВР и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

Хората в селото се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Те не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

Тези, които се нуждаят от медицинска помощ, трябва се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

Дейност на територията на с. Паничерево ще могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Стотици украинци щурмуваха летище, за да избягат от карантина (видео)

Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, ще се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Мерките в заповедта ще важат до изричната им отмяна.

По-рано стана ясно, че 58-годишен мъж от село Паничерево, с положителна проба за Covid-19, е избягал от болницата в Стара Загора.

Мъжът се е прибрал с такси до селото.

Служителите на реда са го открили в дома му почти веднага след подадения от болницата сигнал, че е избягал от болничното заведение. 

Удивителни снимки на призрачния Ню Йорк под карантина (видео и снимки)

Пред полицията е обяснил, че в болницата не са полагали особени грижи за него – слагали му само инсулин, а той можел да си поставя инжекцията и в домашни условия.

От прокуратурата уточняват, че мъжът е с изявени симптоми на коронавирусна инфекция и множество съпътстващи заболявания. Срещу него е образувано бързо производство за отклоняване на лечение. Беглецът е заплашен от наказание пет години “лишаване от свобода” и глоба в размер от 10 до 50 хил. лв. 

Източник: Mediapool

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции