<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Видео с обиди...

Медицинските сестри напуснаха сградата на Народното събрание “не по тяхно желание” (видео)

06 Март 2020
0 1853

Медицинските сестри, които се бяха барикадирали повече от денонощие в бившия Партиен дом, понастоящем част от Народното събрание, излязоха от сградата, съобщава NOVA.

 

 

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ПРОТЕСТИРА НА ПЕРВАЗА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

“Решихме да излезем, защото сме изтощени. Не сме спали три дни”, казва Мая Илиева. “Цялата система е порочна”, заяви още тя и допълни, че исканията на медицинските сестри са социални.

 

 

“Нашите искания не са изпълнени, продължаваме с протеста”, категорична е Мая Илиева, като сподели също, че сестрите продължават да бъдат солидарни и с протестиращите майки на деца с увреждания.

 

 

“Нито един управляващ не ни се е обадил, никой не е потърсил контакт с нас”, каза медицинската сестра и припомни, че са изпратили споразумение по електронната поща към заместник-министър Жени Начева.

 

НА КОСЪМ ОТ СЕРИОЗЕН ИНЦИДЕНТ СЕ РАЗМИНА ОПИТЪТ НА НСО ДА СПРЕ ПРОТЕСТА НА СЕСТРИТЕ (ВИДЕО)

 

Медицинските сестри изкараха нощта в бившия Партиен дом, а от видеото горе можете да си припомните кадри от най-тревожната ситуация днес разиграла се на перваза на един от прозорците на сградата, когато охранители от НСО се опитаха да издърпат от перваза на прозореца излязлата там Бойка Атанасова. 

 

 

Правителството обаче няма да изпълни исканията в споразумението на медицинските сестри, предаде БНР. Това обявиха на брифинг в Министерски съвет Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и вицепремиерът Томислав Дончев.

 

 

Медицинските сестри настояват за разговор с представители на властта по исканията им относно по-добро заплащане, по-добри условия на труд, както и премахване на принципа лечебните заведения да са търговски дружества, и други.

 

 

Според Жени Начева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, правителството не може да изпълни конкретните искания.

 

 

Жени Начева поясни, че Министерство на здравеопазването е отпуснало допълнително финансиране в размер на 80 милиона лева миналата година, а тази година е осигурило устойчивост на тези средства, които са довели до увеличаване на работните заплати.

 

 

https://www.vbox7.com/play:3e6f727b9a

 

 

“Всяка промяна в здравноосигурителния модел по този начин би довела до дестабилизация на здравноосигурителната система. Отворени сме и продължаваме да бъде отворени за диалог с всички, подчертавам – всички структури в сектор здравеопазване, но ние трябва да намерим балансиран подход с лекарите, с фармацевтите, със специалистите по здравни грижи в болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ”, каза Начева.

 

 

БАРИКАДИРАНЕТО НА СЕСТРИТЕ БИЛО ОРГАНИЗИРАНА ПРОВОКАЦИЯ СПОРЕД ГЕРБ (ВИДЕО)

 

 

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че исканията на сестрите са политически и ще доведат до промяна на здравноосигурителния модел.

 

 

“Само преди няколко дни имаше конкретно предложение, представено от синдикалните организации за решаване проблемите на медицинските сестри с най-ниски възнаграждения, които работят в яслите в малките общини. И към момента с експертите на Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите се опитваме да намерим адекватно решение в тази посока, но решение, което противопоставя една обществена група на друга, решение, което противопоставя едно съсловие на друго и най-вече решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето”, заяви Дончев.

 

 

“Това е единствената причина ние да сме в невъзможност да подпишем подобно споразумение. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст”, продължи още вицепремиерът.

 

 

Източник: NOVA, БНР

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции