<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61147" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Планински ко...

Български медици получиха облекла за химическа атака, вместо срещу COVID-19 (РЕПОРТАЖ)

08 Април 2020
0 15240

Скъпи приятели, по време на брифингите на Националния оперативен щаб ни убеждават, че медиците имат необходимите предпазни средства, с които да се изправят срещу COVID-19. Преди време ген. Мутафчийски лично показа защитните облекла, които им се осигуряват. Бойко Борисов пък се похвали, че има запитвания за износ на такива в други европейски страни. Междувременно мрежата беше залята със снимки на защитните облекла, които са раздадени в много лечебни заведения – войнишки екипи от 1986-1987 година, приложими при химическа атака.

Тази сутрин по време на брифинга от Щаба бяха категорични, че тези облекла са раздадени на хората, които извършват дезинфекция на помещения, но не и на медици. Истината обаче, оказва се, е различна. Нашата репортерка Виктория Симеонова се свърза с с д-р Бисер Тодоров от Детското отделение на болницата във Враца, който потвърди, че тези екипи са им били предоставени за използване в отделението. След буйна реакция от страна на медиците, вчера са им раздадени по два еднократни костюма, които би трябвало да използват до края на извънредното положение. В други болници все още разчитат само на военната екипировка.

Наличието на копчета, неудобните ръкавици с три пръста и материята, от която са изработени тези облекла, ги правят небодходящи за употреба при биологични атаки, въпреки тяхната издържливост. Това е причина медиците да се чувстват незащитени, докато ги носят.

От друга страна, бивш военен коментира, че такива екипи са им били раздадени, когато той е бил в редиците на военнослужещите – преди повече от 20 години. Той все още пази своя костюм и го използва като дъждобран при риболов. Сходни костюми виждаме и на кадри от филми за Чернобил.

Надяваме се всички медици да получат адекватни предпазни средства и костюми, с които да се изправят срещу опасния вирус. Все повече са случаите на заразени медици, а специалистите така или иначе не достигат за мащаба на България. Ако станете жертви или свидетели на подобни нередности, сигнализирайте ни!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции