<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майка роди че...

Мерки за социална дистанция само седмица по-рано са можели да спасят 36 000 живота в САЩ, твърди проучване

21 Май 2020
0 1530

На 8 март в САЩ баскетболният отбор „Лейкърс“ се изправи срещу „Клипърс“ в дългоочакван мач в Лос Анджелис. Сенатор Бърни Сандърс говори пред събралата се тълпа в Мичиган. В Маями хиляди хора бяха на плажа за мащабно танцово парти. С едва 500 коронавирусни инфекции, съобщени за цял свят по това време, Covid-19 изглеждаше като далечна заплаха за много американци, пише Washington Post.

Но на следващата неделя страната вече беше в друг свят с 2000 потвърдени случая, десетки жертви и заповеди за карантиниране на Илинойс, Охайо и Ню Йорк.

Какво щеше стане, ако мерките, отлагани до 15 март, като забраната за струпване на много хора на едно място, медицински проверки на летищата и други, бяха обявени седмица по-рано?

Мерките за социално дистанциране в САЩ може да продължат до 2022 г., твърдят учени

Ново изследване от епидемиолози от Колумбийския университет предлага един възможен отговор. Ако същият вид социално дистанциране е било въведено седем дни по-рано, според проучването им, САЩ са могли да предотвратят смъртта на 36 000 души до началото на май – около 40 процента от смъртните случаи, докладвани до момента.

„Ако не предприемете стъпки, за да се борите агресивно с разпространението на заразата, получавате много по-лоши последици“, казва Джефри Шеймън, професор по научни изследвания в областта на здравето, който ръководи това проучване.

В анализа на неговия екип е използвана схема за инфекциозни заболявания, за да се проучи разпространението на вируса от 15 март, когато много хора в цялата страна започнаха да си остават вкъщи, до 3 май.  За разлика от някои други прогнози, този модел не се опитва да предвиди как определени политики могат да повлияят на разпространението на вируса. Той просто измества срока за отговор на САЩ.

А ако го изместим още по-назад, резултатите са по-драматични. Ако САЩ бяха предприели същата политическа и обществена воля срещу вируса още на 1 март, 54 000 по-малко американци биха загубили живота си от болестта. А до 21 май общият брой на жертвите в страната вече надхвърля 92 000 души.

Мерки за социална дистанция само седмица по-рано са можели да спасят 36 000 живота в САЩ, твърди проучване

Администрацията на президента Доналд Тръмп бързо отговори на проучването. В изявление пред The ​​Post, говорителят на Белия дом заяви, че федералните служители са взели най-добрите възможни решения с наличната информация по това време.

Президентът беше наложил „ранни ограничения за пътуване, когато нямахме представа за истинското ниво на асимптоматичното разпространение“, каза говорителят и организира „най-голямата мобилизация на частния сектор след Втората световна война за доставка на медицински материали и тестове.

Източник: Washington Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции