<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Усещането...

Мръсният въздух на София стана лайтмотив на модерния градски фолклор (видео)

10 Декември 2019
0 4447

Коментарът на Господарите:

 

Мръсният въздух на София вече не е просто опасното сезонно явление, което управниците на града ни убеждават, че не е чак толкова зле, колкото изглежда с просто око. Не е само опорна точка в предизборните кампании за кмет, за която после избраният мигновено забравя. Не е и още една от многобройните неуредици с неясно разрешение, с която жителите на столицата се налага да съобразяват ежедневието си. Не е и обикновена невидима заплаха за здравето на нашите деца, която тепърва ще проявява скритото си въздействие.

 

Разбира се, отровният софийски смог е всичко това, но и още нещо. Наравно с болестотворния си ефект, той вече си извоюва и ранга на културен феномен. На творческа емблема на София, която я прави едно лесно разпознаваемо, макар и трудно за дишане арт-пространство.

 

 

""

 

 

Защото покрай агонизиращите опити да си поемат глътка въздух, на множество интернет-творци и карикатуристи им хрумват интересни идеи за колажи и рисунки, показващи нищетата на битието сред софийската атмосфера. 

 

 

""

 

 

Специално за вас подбрахме една красноречива китка от колажи и карикатури, дело на Иван Червенков, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Стен Дамянов и други знайни и незнайни модерни софийски фолклористи, които мечтаят за едно-единствено нещо – поне малко да подишат чист въздух в собствения си град. Вижте я във видеото!

 

 

Подборката ни е озвучена с тематичния кавър на песента "Богатство" на Тангра, изпълнен от Димитър Панев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции