<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=90422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зрители обиж...

Награда “Радостина Константинова” за репортер на “Господарите” (РЕПОРТАЖ)

31 Май 2021
0 1698

Репортерът ни Виктория Симеонова беше отличена от престижния конкурс за разследваща журналистика “Радостина Константинова” за разследването за финансовата пирамида “Глобал Маркетс”. Наградите бяха обявени на 24 май.

В продължение на години ви показвахме финансова пирамида, завлякла хора с колосални суми. Бавната работа на институциите по случая доведе до пълно усещане за недосегаемост у главите на пирамидата. Те не се поколебаха и ни атакуваха с обяви за платена любов, очернящи публикации и грозни обаждания. Последва вълна от подкрепа от колеги от други медии, с които отново призовахме институциите да си свършат работата.

След месеци призиви от наша страна в края на март основните лица в схемата бяха арестувани след акция на ГДБОП, ръководена от Специализираната прокуратура.

Ето кои са арестуваните членове на финансовата пирамида, която в “Господарите” разследваме от години (РЕПОРТАЖ)

Към настоящия момент главите в схемата Йордан Моллов, Кирил Джабаров и главната им счетоводителка Мая Господинова са в ареста. Под домашен арест останаха шефът на кол центъра Светла Цонева, юристът Ивайло Асенов и супервайзърът Фердинанд Николов.

Работата по случая продължава, а ние очакваме да разберем ще се стигне ли до ефективни присъди за членовете на определената от прокуратурата като организирана престъпна група, извършила злоупотреби в особено големи размери.

Вижте опита ни да говорим с някои от задържаните от финансовата пирамида (РЕПОРТАЖ)

Това разследване направи впечатление на журито в юбилейния 10ти конкурс за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”, в който сме сред отличените заедно с Миролюба Бенатова от “Алтернативата” и Даниела Костадинова от БНР. Голямата награда тази година спечели Николай Стайков от Антикорупционния фонд за разследването “Осемте джуджета”.

Освен грамотата, отличието ни донесе и парична награда. Решихме да я дарим за една кауза, която ви представихме още през ноември: За малкия Дейвид, който страда от Сарком на Юинг.

Зов за помощ: Да помогнем на Дейвид! (РЕПОРТАЖ)

В момента той е в Германия, където му предстои нов курс на лечение. Ако историята му ви е трогнала, можете да го подкрепите в борбата му като дарите средства на неговата дарителска сметка:

IBAN: BG73IABG74945001676401

BIC: IABGBGSF

Титуляр на сметката: Светослава Христова Балтаджиева (майка на Дейвид)

PayPal: paypal.me/DeividDonchev2010

Благодарим за отличието на фондация “Радостина Константинова”. За нас то е признание и светъл лъч, че все пак има някой, който оценява независимата журналистика в България, въпреки 112-ото място по свобода на медиите. Не спирайте да ни сигнализирате за всякакви злоупотреби, измами и корупция само на gospodari.com и на телефон *3333,  както виждате – има смисъл.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции