<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63854" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Браян Адамс о...

Над 100 нови случая на Covid-19 в Южна Корея тръгват от един 29-годишен мъж, отишъл на нощен клуб (видео)

12 Май 2020
0 4161

В Южна Корея изглеждаше, че всичко вече е под контрол. Инфекцията и смъртността от коронавирус намаляваха, а икономиката на страната бавно се отваряше, пише Vice.com.

Но тогава, на 1 май, 29-годишен мъж посети пет бара и клубове в Itaewon, един от най-популярните райони за нощен живот в Сеул.

Миналата сряда мъжът даде положителна проба за Covid-19, а сега властите неистово се опитват да открият 11 000 души, които може да са в риск, за да предотвратят втора вълна от инфекции.

Във вторник Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) потвърдиха, че вече са установили 102 инфекции, свързани с баровете и клубовете, посетени от този мъж. Те настоятелно призовават всички, които може да са били в квартала в края на 1 май или в ранните часове на 2 май да се тестват.

Ново огнище на COVID-19 в Южна Корея пламна в квартал с нощни клубове

Властите заявиха, че 73 души от групата на новите случаи са посетили района на Itaewon същата вечер, докато други 29 са получили вторични инфекции чрез контакт с тези, които са били в квартала със заведенията. Няма съобщения за третични инфекции.

Над 100 нови случая на Covid-19 в Южна Корея тръгват от един 29-годишен мъж, отишъл на нощен клуб (видео)

KCDC заяви, че изследва времеви прозорец от 24 април, когато заведенията в района на Itaewon започнаха да се отварят, до 2 май, когато симптомите на заразените започнали да се появяват.

Първоначално градските власти се опитали да проследят тези, които посещават въпросните барове и клубове, като съставяли дневници. Но този метод се оказал неефективен, защото някои от имената се оказали неверни.

Една от причините да има невярна информация в дневниците е, че поне един от клубовете, които мъжът е посетил, е ЛГБТ клуб. Въпреки че отношението към хомосексуалността се подобрява в Южна Корея през последните години, все пак говорим за силно консервативна страна, в която хомофобските настроения преобладават.

След съобщенията в медиите, че мъжът е посетил гей клуб, хората наводниха социалните мрежи с негативни коментари, обвинявайки него и хората в клуба, че застрашават борбата срещу пандемията.

“Амнести Интернешънъл” във вторник се включи в част от медийното отразяване на инцидента, като заяви, че “разпалването на омразата и брандирането на определена група е най-голямата пречка за ефективната превенция на болестите.”

Сега правителството предлага анонимно тестване с цел да гарантира, че посетителите на въпросните клубове ще се покажат.

През февруари Южна Корея стана една от първите страни извън Китай, които съобщиха за значителен скок на инфекции, но успя да овладее ситуацията. Последният скок в случаите обаче показва колко е трудно да се контролира разпространението на вируса, след като бъдат премахнати строгите ограничителни мерки и карантината.

Източник: Vice.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции