<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 16 са новите с...

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение, обяви социалният министър (видео)

08 Април 2020
0 862

„От началото на извънредното положение до днес имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи.“ Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя съобщи, че 32 041 души са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са намерили работа от началото на извънредното положение до момента. Отпуснатите средства за обезщетения към момента са 15 404 лева, като средният им размер е 650 лева.

Бюрата по труда в страната са обработили над 103 000 различни заявления.

Какви са правата ни, ако останем без работа при кризата с коронавируса?

„Това не са само хора, които се регистрират за първи път, но идват и хора, които би трябвало да се разписват при изтичане на различни срокове. Всички срокове действат и се удължават автоматично“, каза Сачева.

„Средно в бюрата по труда трябва да се обслужват около 4000 души дневно. Надявам се да проявим разбиране към извънредното натоварване, на което те са подложени. Във всички областни градове ще бъде осигурена полиция, която да следи за реда по време на опашките. В много от градовете открихме и допълнителни офиси, за да могат хората да се обслужват максимално бързо. Безработните могат да ползват различни консултации за издаване на служебни бележки и възстановавяне на регистрации”, поясни министърът.

По думите ѝ се очаква на 14 април да започне изплащането на средства по мярката 60/40. До края на вчерашния ден са подадени 873 заявления, като това обхваща 12 455 работници и служители. Фирмите, които са пожелали да се възползват от антикризисния инструмент, са предимно малки и микропредприятия. Сред тях има заведения за бързо хранене и цехове за изработка на мебели.

Горанов: Очакват се 2,44 млрд. лева по-малко приходи заради кризата, работим по най-негативния сценарий (видео)

Сачева припомни за по-голяма яснота точно какво ще поеме държавата по мярката 60/40, а това са 60 % от осигурителния доход на работника и осигуровките върху 60-те процента, които по принцип са за сметка на работодателя.

На брифинга стана ясно, че до момента от НОИ са отпуснали 15 404 лв. За парични обезщетения. Средният размер на обезщетенията е около 650 лв.

„Вече сме започнали раздаването на храни от първа необходимост. Над 41 000 души ще получат продукти. За програмата „Топъл обяд“ са предвидени над 5 милиона лева”, заяви още министърът.

„Всички служители, които са на първа линия – социални работници, служители в бюрата по труда и др. ще получат допълнителни възнажграждения.  Броят им е около 6100.  По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  сме направили съответните разчети. Разполагаме с около 300 милиона лева. Те ще бъдат насочени към последващи  мерки за подкрепа на пазара на труда“, добави Деница Сачева.

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение, обяви социалният министър (видео)

„Искам да уверя всички потребители и земеделски производители, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взели сме всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо“, каза на брифинга министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя обяви, че на МВР ще бъдат предоставени списъци с фермите, които имат право да колятагнета и ще бъде следено за спазване на хигиенните изисквания.

Танева коментира и възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата за хора, които са останали безработни, като призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по места.

„Да заявяват своевременно нужния им персонал за прибиране на реколтата. Започваме с розобера, това ще е първо изпитание през следващия месец. Водим комуникации за допълнителни мерки, но и това, което се направи в момента за възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата е добро решение“, допълни тя.

Танева каза още, че е подготвено законодателно предложение за повече българска продукция в магазините. По думите на министъра, то ще бъде направено, веднага щом Народното събрание възстанови нормалния си ритъм на работа.

Снимки: Булфото

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции