<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57188" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж ритна кон...

Някои папагали претеглят вероятности, за да вземат по-добро решение (видео и снимки)

04 Март 2020
0 298

Учени откриха, че някои папагали имат способността да претеглят вероятности, за да могат така да направят определен избор, пише The Guardian. Проучването предоставя първите подобни доказателства за птици или друг вид животни, освен хотата и човекоподобните маймуни.

 

 

ПАПАГАЛ, КОЙТО НЕ ОБИЧА ДА СПОДЕЛЯ ХРАНА (ВИДЕО)

 

 

Някои папагали претеглят вероятности, за да вземат по-добро решение (видео и снимки)

Снимка: pixabay.com

 

Според вече проведени проучвания, някои африкански сиви папагали могат да помагат на други птици от вида да изпълняват задачи и изглежда притежават умение да различават цветове, както и да броят. Какаду пък имат способността да проследяват местоположението на даден обект, дори когато той е скрит и също да правят танцувални движения.

 

 

Сега обаче учени са открили, че птицата кеа, която е новозеладски застрашен от изчезване вид, е единственият планински папагал в света, който изглежда има способността да претегля определени вероятности при вземане на някакво решение.

 

 

Въпреки че е споменавано и преди, че някои други птици, както и маймуни, вероятно притежават подобно умение, екипът, провел и описал новото проучване твърди, че това е първият път, в който подобна склонност е ясно изразена не само при хората и човекоподобните маймуни. Нещо повече, изглежда птиците използват различни източници на информация, за да решат кой избор е по-добър.

 

 

Някои папагали претеглят вероятности, за да вземат по-добро решение (видео и снимки)

Снимка: pixabay.com

 

 

Проучването, което било публикувано в списание Nature Communications, разказва как екипът от учени обучил шест мъжки планински папагала кеа да свързват мисълта за черни жетони с вкусни и примамливи лакомства, а за оранжеви жетони с нищо, което ще получат в замяна.

 

 

Пред всяка птица били поставени два буркана пълни с черни и оранжеви жетони, а учените следели всичко внимателно. При първия експеримент двата буркана съдържали еднакъв брой жетони, но в единия осезаемо преобладавали черните, а в другия – оранжевите.

 

 

ПАПАГАЛ С ИНТЕЛЕКТ РУШИ ДЕТСКИ ИГРАЧКИ (ВИДЕО)

 

 

Всяка птица имала общо 20 опита да избере от кой буркан предпочита ученият да изкара жетон. 3 птици предявили ясно предпочитание към буркана, в който се сдържали повече черни жетони.

 

 

Алекс Тейлър, от Университета в Окланд и съавтор на публикацията, казва, че отчетените резултати имат значение не само за биологичния интелект, но и за изкуствения такъв. Повече забавни кадри с птицата кеа можете да видите във видеото горе.

 

 

Източник: The Guardian

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции