<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=73165" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преди големи...

Няколко въпроса от „Господарите“ към министъра на вътрешните работи

10 Септември 2020
0 5304

Протестът на 2 септември далеч не протече мирно, както обикновено. Видяхме агресия и от страна на полицаите, и от страна на протестиращите.

Ексцесиите на протеста, с които се сблъска екипът на “Господарите”

Още дни по-рано видеа и снимки показаха, как стотици полицейски автомобили пътуват към столицата. По неофициални данни сред полицаите са се включили и представители на охранителни фирми. Нещо, което се оказва, че е регламентирано с промени в Инструкцията за осигуряване на обществения ред по време на частни мероприятия от 2014 година. Ето тук идва въпросът какви са хората със странни знаци по униформите: ако са полицаи, им е забранено да слагат подобни значки, ако не са – нямат право да носят униформи.

По-притеснителни обаче са използваните от униформените средства за спиране на протестиращите: боксове и поне два вида лютив спрей. От СДВР обясниха, че използваното вещество е пепър спрей, но кадри показват, че всъщност има два различни вида разпръсквани вещества: с бял и с червен цвят. Освен това, пепър спреят е с действие от 20 до 90 минути, а напръскани се оплакват, че с часове са усещали болка в очите и зачервяване по кожата.

Кой кого напръска с лютив спрей на протестите (видео)

Ето и какви са въпросите ни към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски:

  1. Какви ще бъдат наказанията за служителите на реда, които носят забранени символи на униформите си?
  2. Имаше ли частни охранители, облечени с полицейски униформи по време на протестите?
  3. Защо човек в полицейска униформа е въоръжен с бокс, който е абсолютно забранено средство?
  4. Какво съдържат различните спрейове?
  5. Кой от двата спрея е причина за изгарянията на десетки протестиращи и журналисти, и в какви случаи се използва единият и в какви – другият според протокола?
  6. Кой ще плаща обезщетенията на неправомерно задържаните и битите от оплицаи, които ще съдят България в Страсгбург?

Отговорите на тези въпроси бихме искали да получим лично от министър Терзийски, по възможност, докато още е министър.

Надяваме се по време на следващия голям протест да не ставаме свидетели на същите и дори по-грозни гледки, въпреки че голямото пътуване на полицаи от цялата страна отново започна. Още повече се надяваме да не се стига до още стотици ранени и от страна на протестиращите, и от страна на органите на реда.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    10 Септември 2020

    Да извадят водоструйката и така да ги усмиряват. Нема нужда от лютив спрей и боксове. Ама пък тогава някой ще каже, че ги давели. Каквото и да използва полицията все ще има невинни пострадали докато протестиращите търпят провокаторите и престъпниците сред тях. Да ги изхвърлят пред полицаите и да ги приберат.

Реакции